ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψεις σε προσωπικό για την απογραφή επιχειρήσεων

ελλείψεις-σε-προσωπικό-για-την-απογρα-288351

Δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ώστε να αναλάβει την απογραφή των επιχειρήσεων με ανανέωση των αρχείων του με αυτά του Taxis, όπου πρόσφατα υποβλήθηκαν όλες οι φορολογικές δηλώσεις.

Αυτό απάντησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, όσο και ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Βούκουτος, που ρωτήθηκαν αν μπορεί το ΓΕΜΗ να αναλάβει τη διεκπεραίωση απεγκλωβίζοντας λογιστές και επιχειρηματίες.

Αν και λογιστές και φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία παρέμβαση ώστε οι δύο δημόσιες υπηρεσίες αυτές του Taxis και του ΓΕΜΗ να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα απαιτούμενα στοιχεία και οι επιχειρήσεις να μην πληρώσουν το πάγιο τέλος των 10 ευρώ από κάθε καταχώρηση, ωστόσο το ΓΕΜΗ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις από προσωπικό.

Στο ΓΕΜΗ απασχολούνται μόνο τέσσερις εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με κάθε αλλαγή που χρειάζεται να κάνουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις στο Νομό, με αποτέλεσμα να μην έχουν την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να επιφορτισθούν με άλλη μία ακόμη υποχρέωση.

Εξάλλου, οι επιχειρήσεις μετρούν πάνω από 10.000 και οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν πιστοποιητικά για κάθε είδους χρήση αλλά και να ενημερώνουν για τις αλλαγές για κάθε μετατροπή των επιχείρησε.

Το Επιμελητήριο Καρδίτσας πάντως, ανέλαβε αυτή τη δέσμευση διευκρινίζοντας ότι οι εισφορές θα πληρωθούν κανονικά. Ομως, κάτι τέτοιο από το ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας δεν μπορεί να συμβεί εκ των πραγμάτων, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η υποβολή του αποδεικτικού των φορολογικών δηλώσεων είναι υποχρεωτική να γίνει έως τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των επιχειρήσεων.

Από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη επισημάνθηκε ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική, ενώ το ΓΕΜΗ έχει αναρτήσει αναλυτικά οδηγίες για τη διαδικασία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου