ΤΟΠΙΚΑ

Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν έργα

ορατός-ο-κίνδυνος-να-χαθούν-έργα-289601

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ο Βόλος να γυρίσει μία δεκαετία πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με έργα που αφορούν στη θωράκιση του Παγασητικού Κόλπου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για έργα αποχέτευσης που εκτελούνται στην περιοχή, εξαιτίας της κακής ροής πληρωμής των εργολάβων αλλά και των capital control με αποτέλεσμα ολόκληρες εργολαβίες να κινδυνεύουν με απένταξη από το ΕΣΠΑ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα άνοιξε κατά τη συζήτηση του ισολογισμού – απολογισμού της ΔΕΥΑΜΒ για το 2014. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης μίλησε για έργα του ΕΣΠΑ που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τέλος Νοεμβρίου. «Θα πληρούν τα κριτήρια για να συνεχιστούν τα έργα στο ΣΕΣ;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Κουτσιφέλης, αναφερόμενος στην προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των έργων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν ως… γέφυρα στο επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόγραμμα έργων που εκτείνεται από τη Ν. Αγχίαλο έως το Μαλάκι. Αν τα έργα απενταχθούν και δεν συνεχιστούν θα χάσουμε μία ολόκληρη δεκαετία για την υπόθεση θωράκισης του Παγασητικού Κόλπου», είπε ο κ. Κουτσιφέλης.

«Ηδη γίνονται επαφές με τη διαχειριστική αρχή. Εχουμε ζητήσει παράταση για όλα τα έργα έως 31/12/2015. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΥΑΜΒ κινδυνεύει να χρεωθεί τα έργα με ένα ποσό που δεν θα μπορέσει να αντέξει. Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας και εξετάζεται συνολικά. Είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθούν τα έργα έως τέλος του έτους», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Σταύρος Τζίνης.

Εξοδα χωρίς έσοδα για την άρδευση

Στο ίδιο πλαίσιο, της συζήτησης του ισολογισμού και με αφορμή την «τρύπα» των 5 εκ. ευρώ που έχει η επιχείρηση από απλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης από σχολεία, δημοτικά ακίνητα και Νοσοκομείο, ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας, Κώστας Γαργάλας, ζήτησε ενημέρωση αν έχουν γίνει κινήσεις από τη σημερινή διοίκηση για την τακτοποίηση των οφειλών και υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Δήμος είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς την επιχείρησή του τη ΔΕΥΑΜΒ.

Εθεσε επίσης ζήτημα μείωσης των τελών ύδρευσης δεδομένου ότι μειώθηκαν και τα λειτουργικά έξοδα από μισθοδοσίες κατά 11%.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε για τη μη αποτύπωση ούτε ενός τ.μ. εγκατεστημένου δικτύου άρδευσης στις ενσώματες ακινητοποιήσεις στους καταλόγους ισολογισμού της ΔΕΥΑΜΒ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες τον διαβεβαίωσαν ότι το δίκτυο άρδευσης συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο ύδρευσης. «Δεν θα γίνω μάντης ούτε θα μυρίσω τα νύχια μου», απάντησε ο κ. Γαργάλας εμμένοντας στις αιχμές του ότι η μεταφορά των δικαιωμάτων άρδευσης από το Δήμο στη ΔΕΥΑΜΒ ήταν ένα ψέμα.

«Η ΔΕΥΑΜΒ έχει τα δικαιώματα άρδευσης και πλέον υπάρχει και Κανονισμός», αντέδρασε ο αντιπρόεδρος Στέργιος Παπαευσταθίου.

«Πόσοι ήταν συνεπείς ως προς τον Κανονισμό;», ειρωνεύτηκε τη διοίκηση ο κ. Γαργάλας για τις μηδενικές αιτήσεις αγροτών να υπαχθούν στο Μητρώο Αρδευσης.

«Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν κάνατε τα όσα κάνατε. Αλλά ο Κανονισμός θα πετύχει και θα εφαρμοστεί. Να σας φύγει το άγχος», πήρε το λόγο το μέλος του Δ.Σ. Απ. Μαλαματίνης.

Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Κουτσιφέλης, στάθηκε στο ζήτημα της επιβάρυνσης της ΔΕΥΑΜΒ και για το 2014 με το ποσό των 500.000 ευρώ για έξοδα άρδευσης χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ευρώ ανταποδοτικά από του χρήστες του δικτύου.

«Αυτά παλεύουμε να διορθώσουμε», ήταν η απάντηση του Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου