ΤΟΠΙΚΑ

Αχαρτογράφητη η Δημόσια Υγεία

αχαρτογράφητη-η-δημόσια-υγεία-293376

Ενα ολοκαίνουργιο Κέντρο Υγείας, πλήρως εξοπλισμένο αλλά κλειδωμένο λόγω έλλειψης προσωπικού, ένας στεφανιογράφος σε Νομαρχιακό Νοσοκομείο χωρίς προσωπικό και υποστήριξη, ακτινολογικά μηχανήματα, οδοντιατρικές έδρες, γαστροσκόπια, μαστογράφοι κ.α. σύγχρονες συσκευές, παραμένουν αναξιοποίητες σε διάφορες υγειονομικές δομές της Κεντρικής Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ παραμένει αχαρτογράφητος όπως και το προσωπικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που είναι διασπαρμένο στο ΕΣΥ, στο ΠΕΔΥ, σε Πανεπιστημιακούς, σε ΕΚΑΒ κ.ο.κ.

«Δεν ξέρω τι έχω», αναφέρει με ειλικρίνεια ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κ. Νέστορας Αντωνίου, ο οποίος είχε την ατυχία να είναι ο πρώτος Διοικητής του σχηματισμού στον οποίο εντάχθηκαν όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των δύο περιφερειών (περίπου 100 υγειονομικές μονάδες) και το ΠΕΔΥ με όλες τις μονάδες του ΙΚΑ.

Οι απογραφές εξοπλισμού, τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, τα βιβλία αποθήκης κ.α. είναι άγνωστα στοιχεία σε έναν τεράστιο δημόσιο μηχανισμό που δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται.

«Ξέρετε ότι στα Καμένα Βούρλα, στο πουθενά, έχει κατασκευαστεί ένα Κέντρο Υγείας πλήρως εξοπλισμένο που είναι κλειδωμένο και δεν λειτουργεί καθώς το μοναδικό προσωπικό είναι μία νοσηλεύτρια κι ένας φύλακας; Είναι η αποτύπωση της ελληνικής παράνοιας, ενός πελατειακού συστήματος που δημιουργούσε εικονικές ανάγκες για να ακολουθούν άχρηστα έργα και εξοπλισμοί εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα μικρό Νοσοκομείο με χειρουργικές έδρες, μαστογράφο, ακτινολογικά μηχανήματα, μια πλήρη μονάδα η οποία δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει καθώς ο πληθυσμός εξυπηρετείται από άλλη υγειονομική μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη. Αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουμε τον ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και να τον διαθέσουμε σε άλλες μονάδες που έχουν ανάγκες.
Κάθε μέρα, τονίζει ο κ. Αντωνίου, ανακαλύπτουμε εξοπλισμό που δεν έχει απογραφεί και κανείς δεν έχει παραλάβει γιατί κανείς δεν έχει παραδώσει.

Οι συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων, οι αλλαγές στο ΠΕΔΥ, έφεραν στην επιφάνεια διάφορα τέτοια ζητήματα, τα οποία πλέον καλείται να διαχειριστεί στο σύνολό τους μια ενιαία διοικητική Αρχή.

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων έχει εγκατασταθεί στεφανιογράφος, δίχως να υπάρχουν στο Νοσοκομείο ειδικοί γιατροί και προσωπικό για να τον λειτουργούν. Την ίδια ώρα στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα, ο στεφανιογράφος είχε πρόβλημα καθώς είναι ο μοναδικός που λειτουργεί στη Θεσσαλία. Δεν γίνεται κάποιοι να σχεδιάζουν δομές τριτοβάθμιας υγείας σε νομαρχιακά νοσοκομεία και το Πανεπιστημιακό, η ναυαρχίδα δηλαδή της τριτοβάθμιας υγείας στην περιοχή, να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι δυνατόν να φεύγει γκρουπάκι Πανεπιστημιακών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για να πηγαίνει στα Τρίκαλα να κάνει στεφανιογραφίες;».

Δίνουν γαστροσκόπιο μόνο με ανταλλαγή

Τα στραβά και αστεία της Δημόσιας Διοίκησης στην Υγεία, ενέργειες ή παραλείψεις που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο, δεν έχουν τελειωμό.

«Πληροφορήθηκα ότι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας υπάρχει αχρησιμοποίητο γαστροσκόπιο και ζήτησα από τη Διοίκησή του να το διαθέσει στην ΥΠΕ προκειμένου να το δώσουμε σε άλλη υγειονομική μονάδα που το χρειάζεται. Ξέρετε ότι το Δ.Σ. πήρε αρνητική απόφαση; Δεν μας το δίνουν ή μάλλον για να είμαι ακριβής δεν μας το δίνουν στην ΥΠΕ αν δεν τους δώσουμε κάτι άλλο που τους λείπει! Καταλαβαίνετε τι γίνεται; Η προϊσταμένη Αρχή ζητάει την υλοποίηση μιας ενέργειας και η απάντηση είναι αρνητική. Δεν υπάρχει συνεργασία, κυρίως όμως δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας.

Το πρόβλημα είναι γενικευμένο. Πρότεινα στο ΕΚΑΒ, να κάνουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας, να τους δώσουμε εμείς η 5η ΥΠΕ ολοκαίνουργια ασθενοφόρα που έχουμε παραλάβει και δεν αξιοποιούνται όλα από τα Κέντρα Υγείας στα οποία παραδόθηκαν. Είπαμε να ανταλλάξουμε με το ΕΚΑΒ που έχει σοβαρό πρόβλημα με το στόλο του 12 ασθενοφόρα αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Κάθε μέρα δίνουμε μάχη στην 5η ΥΠΕ αφενός να στήσουμε μια νέα δομή εκ του μηδενός κι αφετέρου να αναπτύξουμε συνεργασίες για την ορθολογική αξιοποίηση εξοπλισμού και προσωπικού προς όφελος του πολίτη.

Είμαστε εργαλεία που η κοινωνία θέλει να είναι χρήσιμα και κάθε ενέργειά μας να προσθέτει αξία και αξιοπρέπεια στο σύστημα.

Ο πολίτης, καταλήγει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου, μας θέλει δίπλα του την ώρα που γονατίζει και πρέπει να είμαστε εκεί όλοι όσοι έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου