ΤΟΠΙΚΑ

Απλήρωτοι οι αγρότες βιολογικής γεωργίας

απλήρωτοι-οι-αγρότες-βιολογικής-γεωρ-350865

Εξαιρέθηκαν από το πλάνο του υπουργείου, έντονες αντιδράσεις

Εμειναν εκτός πλάνου πληρωμών οι αγρότες βιολογικής γεωργίας. Θύελλα σφοδρών αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο της περιοχής έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι βιοκαλλιεργητές με απλήρωτα τα έτη 2013 και 2014, βρίσκονται εκτός του προγραμματισμού πληρωμών, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε το υπουργείο.

Βιοκαλλιεργητές του Πηλίου και του κάμπου εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την «εξαίρεσή» τους άλλη μια φορά από το πλάνο του υπουργείου.

Με εξαίρεση τα βιολογικά του 2012 όπως κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γ. Βασδέκης που ασχολείται με τη βιολογική γεωργία, πρόκειται για μία κατηγορία παραγωγών, που είναι απλήρωτοι από τότε που μπήκαν στο πρόγραμμα, ενώ οι ίδιοι καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας τα τρέχοντα έξοδα (εταιρείες πιστοποίησης, γεωπόνους για τους φακέλους κτλ.), όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι θιγόμενοι αγρότες.

Οι παραγωγοί, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την «εξαίρεσή» τους για άλλη μια φορά από το πλάνο του υπουργείου, περιμένοντας μια συμπληρωματική πληρωμή και δηλώνοντας αποφασισμένοι να προβούν ακόμη και σε κινητοποιήσεις εάν και εφόσον δεν πληρωθούν.

Σημειώνεται ότι στον προγραμματισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο, την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου, αναφορικά με τα βιολογικά, η πληρωμή που αναφέρεται -ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ- αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία του 2012 και του 2013 και κάποιες ενστάσεις του 2014 για τη βιολογική γεωργία.

Περιμένουν να ανασάνουν οι κτηνοτρόφοι

Αντίθετα οι κτηνοτρόφοι του Πηλίου που ασχολούνται με τη βιολογική κτηνοτροφία περιμένουν να ανασάνουν μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι θα πληρωθούν.

Οι κτηνοτρόφοι του δυτικού κυρίως Πηλίου που ασχολούνται επισταμένα με τη βιολογική κτηνοτροφία βιώνουν το δικό τους γολγοθά, έχοντας να πληρωθούν από το 2012 τις επιδοτήσεις που προβλέπει η νομοθεσία και η ΚΑΠ. Την ίδια ώρα όμως βάζουν ζεστό χρήμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν κάνοντας μία σοβαρή επένδυση για την οποία ακόμη δεν έχουν δει κυριολεκτικά το χρώμα του χρήματος.

Η καθυστέρηση στις πληρωμές οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησαν ξανά ελέγχους στους φακέλους των κτηνοτρόφων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της βιολογικής κτηνοτροφίας προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι η κάθε εκμετάλλευση έχει στη διάθεσή της και τα αντίστοιχα βοσκοτόπια.

Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και για τα δύο έτη φθάνει τα 112 εκατ. ευρώ περίπου, αν και το ποσό που τελικά θα πιστωθεί εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά μικρότερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου