ΤΟΠΙΚΑ

Ικανοποιητική η παραγωγή μήλων

ικανοποιητική-η-παραγωγή-μήλων-353538

Στα ίδια με πέρυσι η φετινή σοδειά ~ Ζητούμενο η τιμή διάθεσης για τους παραγωγούς

Σημαντική αύξηση αναμένεται φέτος στην παραγωγή μήλου με τις τιμές, 10 περίπου ημέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής, να εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, ίσως και ελαφρώς μειωμένες. Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μηλοπαραγωγοί είναι ότι η φετινή πορεία του μήλου θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά όπου λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται μείωση της ζήτησης, ειδικά στα μήλα καλής ποιότητας που είναι και πιο ακριβά.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, η φετινή σοδειά είναι καλή και κυμαίνεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, περαιτέρω υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος οι τιμές χοντρικής διάθεσης του ονομαστού πηλιορείτικου προϊόντος. Ενδιαφέρον από τους εμπόρους δεν προκύπτει, καθώς οι καταναλωτές δεν διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη, με την αγορά των φρούτων σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία να μην αποτελεί προτεραιότητα.

Ωστόσο, περαιτέρω υποχώρηση αναμένεται να σημειώσουν φέτος οι τιμές χοντρικής διάθεσης των μήλων Πηλίου, μειώνοντας περαιτέρω το ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα.

Την περσινή χρονιά τα μήλα διατέθηκαν από τους παραγωγούς σε τιμές χοντρικής, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα ποσά της τάξης από 0,45 μέχρι και 0,60 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας μείωση συγκριτικά με την αντίστοιχη προπέρσινη χρονιά.

Οι πληροφορίες συνεταιριστών και παραγωγών από το Πήλιο αναφέρουν ότι φέτος οι τιμές χοντρικής διάθεσης των μήλων θα σημειώσουν περαιτέρω υποχώρηση λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης.

Στην περιοχή του Πηλίου οι τιμές – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των μελών του αγροτικού συνεταιρισμού – θα δοθούν από τους παραγωγούς από 40 έως 45 λεπτά το κιλό και στην αγορά μέχρι και 60 λεπτά το κιλό.

«Φέτος αναμένεται να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή περί τις 20 με 22 Σεπτεμβρίου. Για την ώρα η καλλιέργεια από άποψη ποιότητας προχωράει ικανοποιητικά. Περιμένουμε ωστόσο ένα γύρισμα του καιρού αυτές τις ημέρες με βροχές αφού σε εμάς το χρώμα του φρούτου είναι μια ακόμα ποιοτική παράμετρος. Οι παρατεταμένες ζέστες άλλωστε αυτή την εποχή είναι λίγο επικίνδυνες» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μηλοπαραγωγός της περιοχής. Και προσθέτει: «Εδώ στη Ζαγορά φέτος αναμένουμε αύξηση της παραγωγής της τάξεως του 15% περίπου αφού δεν είχαμε προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας με αποτέλεσμα να γίνει αυξημένη καρπόδεση. Τα μήλα εξελίσσονται καλά από πλευράς ποιότητας και θα προσπαθήσουμε τις τιμές σε επίπεδα ικανοποιητικά για τον καταναλωτή».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου