ΤΟΠΙΚΑ

Λιγότεροι έλεγχοι λόγω υποστελέχωσης

λιγότεροι-έλεγχοι-λόγω-υποστελέχωση-357696

Υπάλληλοι της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού σφράγισαν δύο πισίνες και ισάριθμα pool bar καταλυμάτων

Μειώθηκαν κατά πολύ οι σαρωτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια σε δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις ανά τη Μαγνησία, από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, που σφράγισε πέντε συνολικά υποδομές, στη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά την έλλειψη προσωπικού. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι της ΠΥΤ Θεσσαλίας σφράγισαν δύο πισίνες και ισάριθμα pool bar σε καταλύματα νησιωτικών περιοχών και σε ένα κατάστημα εστίασης στο Πήλιο, λόγω έλλειψης της σχετικής άδειας. Οι παραπάνω υποδομές θα παραμείνουν σφραγισμένες προσωρινά και έως ότου εκδοθεί η σχετική άδεια, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν επιβαρύνονται με χρηματικό πρόστιμο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, εξαιρετικά δύσκολη καθίσταται η διεξαγωγή ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού που σημειώνεται στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας.

Για την πραγματοποίηση ελέγχων, απαιτείται επιπλέον προσωπικό, οκτώ τουλάχιστον άτομα, προκειμένου τα κλιμάκια της ΠΥΤ Θεσσαλίας, που έχουν αρμοδιότητα σε όλη την περιφέρεια, να ελέγχουν κάθε περιοχή.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν τέσσερις υπάλληλοι στην υπηρεσία, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε φάση προσαρμογής, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διεξαγωγή ελέγχων και ταυτόχρονα την κάλυψη των δεκάδων καθημερινών αιτημάτων του κόσμου.

Παλαιότερα, οι έλεγχοι διενεργούνταν τακτικά από τους υπαλλήλους σε κάθε περιοχή και εκτείνονταν σε 30 τουλάχιστον καταλύματα, σε διάστημα δέκα ημερών.

Τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν, εντοπίζονται με τη βοήθεια των τοπικών αρχών της κάθε τουριστικής περιοχής και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστωθεί η έλλειψη δικαιολογητικών, καλείται να πράξει τα δέοντα ο άμεσα ενδιαφερόμενος, στον οποίο δίνεται η σχετική προθεσμία, προκειμένου να διευθετήσει το πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση, σφραγίζεται η αντίστοιχη τουριστική υποδομή από την ΠΥΤ Θεσσαλίας.

Οι λειτουργικοί έλεγχοι έχουν «παγώσει» επί της ουσίας από τον περασμένο Οκτώβριο, ελλείψει προσωπικού αλλά και του νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Τη δεδομένη χρονική περίοδο η ΠΥΤ έχει κατά βάση εποπτικό έλεγχο στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2015, οι υπηρεσίες κατάταξης ξενοδοχείων, έχουν περιέλθει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Παράλληλα, έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, τα αιτήματα των ενδιαφερομένων για έκδοση σήματος λειτουργίας σε επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες και επαύλεις, δεδομένου ότι έχει παρέλθει η φουλ σεζόν.

Το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, διατυπώθηκαν πολυάριθμα αιτήματα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος, ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες προς τρίτους και κυρίως απέναντι στο κράτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου