ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία Περιφέρειας με ΤΕΕ Θεσσαλίας

συνεργασία-περιφέρειας-με-τεε-θεσσαλ-357728

Για την επίτευξη μεγαλύτερων ρυθμών υλοποίησης των έργων

Τη συνεργασία των δύο Θεσσαλικών Τεχνικών Επιμελητηρίων για την επίτευξη μεγαλύτερων ρυθμών υλοποίησης των έργων που εκτελούνται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ζήτησε χθες Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τους προέδρους των ΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Βασίλη Τσιώνα και Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα.

«Οποιος πάει γρήγορα κερδίζει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, για να επισημάνει πως εφόσον τα περισσότερα έργα έχουν πληρωθεί από το ΕΣΠΑ, οφείλουν πλέον οι κατασκευαστές να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από εθνικούς πόρους για το 2016. «Μεγάλος προβληματισμός όμως επικρατεί για το νέο έτος σε ότι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από εθνικούς πόρους. Εμείς ως Περιφέρειες κάθε τέλος του έτους παίρνουμε ένα ποσό, πέρυσι πήραμε 19,8 εκ. ευρώ, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ζωτικής σημασίας υποχρεώσεις μας όπως ο αποχιονισμός, ο ηλεκτροφωτισμός του δικτύου, τα έργα οδικής ασφάλειας, η συντήρηση δρόμων και η αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως συνέβη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα. Ανησυχούμε πολύ ότι το 2016 δε θα έχουμε χρήματα, οπότε κινδυνεύουμε να μην έχουμε ηλεκτροφωτισμό, αποχιονισμό, συντηρήσεις και όλα όσα προανέφερα», πρόσθεσε.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη για να κάνουμε τον απολογισμό μίας δύσκολης περιόδου και ενός δύσκολου καλοκαιριού για τα έργα και για τους συναδέλφους μας τους εργολάβους, που βρέθηκαν ξαφνικά σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και πραγματικά τα έργα στη χώρα κινδύνευσαν πολύ έντονα.

Το θέμα είναι πως αυτή τη στιγμή πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και από πλευράς διοίκησης και από πλευράς εργολάβων. Θα πρέπει τα εργοτάξια να ξεκινήσουν ξανά στις περιοχές. Εχουμε την ευχάριστη ενημέρωση πλέον ότι μετά από τις μεγάλες προσπάθειες της Περιφέρειας έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα και έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά οι εργολάβοι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο καθώς η φετινή χρονιά είναι καταληκτική για το ΕΣΠΑ και οποιαδήποτε αστοχία θα σημάνει πάρα πολλά χρήματα χαμένα από νέες υποδομές και από νέα έργα, οπότε καταλαβαίνετε ότι η συμβολή όλων μας είναι προαπαιτούμενο, είναι σημαντική, για να μπορέσουμε να δώσουμε στην τοπική κοινωνία τα έργα και τις υποδομές που της αξίζει.

Παρά τις δυσκολίες πιστεύω ότι και οι μηχανικοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με μία Περιφέρεια η οποία πραγματικά παλεύει για να λύσει τα προβλήματα και νομίζω ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου