ΤΟΠΙΚΑ

Προχειρότητα και καθυστέρηση για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων

προχειρότητα-και-καθυστέρηση-για-το-τ-357852

Καταλόγισε η αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή – Αχ. Μπέος: «Θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταθέσουμε σχέδιο»

Για προχειρότητα, έλλειψη οργάνωσης και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη της διαβούλευσης, προκειμένου να εκπονηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση έως τις 15 Σεπτεμβρίου, κατηγορήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση η δημοτική αρχή στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε αντίθεση πάντως με τις αιχμές της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, υποστήριξε ότι ο Βόλος θα είναι ο πρώτος που θα καταθέσει τοπικό σχέδιο και μάλιστα πριν την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι η πόλη θα προλάβει να είναι έτοιμη έως 1/1/2016 για να μην της επιβληθεί πρόστιμο από το Πράσινο Ταμείο της Ε.Ε. που ορίζεται στα 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων σε όσους δήμους δεν έχουν ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης.

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου αποφάσισε χθες να προχωρήσει στη συγκρότηση της επταμελούς ομάδας έργου για την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των δράσεων και την έναρξη της διαβούλευσης. Η απόφαση λήφθηκε με βάση έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας που στάλθηκε στους κατά τόπους ΟΤΑ από τις 31 Ιουλίου.

Μάλιστα για το ίδιο θέμα λίγο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, συνεδρίασε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Νίκος Κανελλής, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι λέει «λόγια – λόγια αλλά στην πράξη δεν πρόκειται να γίνει διαλογή στην πηγή και η πιλοτική μονάδα που θα λειτουργήσει στο ΧΥΤΑ θα επεξεργάζεται σύμμεικτα απορρίμματα».

Κατήγγειλε μάλιστα ότι η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, αφήνοντας αιχμές ότι προωθείται η καύση των απορριμμάτων έστω και με τη μορφή της καύσης πέλλετ, ενώ υποστήριξε ότι οι πολίτες μένουν στην άγνοια. Αιχμές άφησε και για το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή σε ένα στενό οικονομικά και χρονικά πλαίσιο, λαμβάνεται η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής, την έναρξη της διαβούλευσης και την κατάρτιση τοπικού σχεδίου. Ζήτησε δε πολιτική απόφαση ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να παραμείνει στο Δήμο Βόλου.

Για ένα σοβαρό σχέδιο που θα καθορίσει την εξέλιξη της περιοχής για πολλά χρόνια, μίλησε από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, η οποία καταλόγισε στη δημοτική αρχή προχειρότητα, έλλειψη οργάνωσης και αδικαιολόγητη αμεριμνησία.

Για ολιγωρία με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν ένας μήνας, μίλησε και ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, ο οποίος επιπλέον υποστήριξε ότι το κόστος των 150.000 ευρώ για την πιλοτική λειτουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι μικρό.

Αιχμές για καθυστέρηση άφησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αποστόλης Νάνος ο οποίος μάλιστα τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου εθνικού σχεδίου κι όχι ανά Δήμο, διαδικασία που διαλύει τους ΦΟΔΣΑ και οδηγεί στην ανάμιξη των ιδιωτών.

«Κάνετε κριτική εκ του ασφαλούς», απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδης, υπογραμμίζοντας ότι η οδηγία για τη συγκρότηση της επιτροπής ήρθε στις 31 Ιουλίου και μέσα στον Αύγουστο δεν μπορούσε να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο γιατί όλοι έλειπαν σε άδεια. «Πιστεύω πάντως ότι θα προλάβουμε όλες τις διαδικασίες και θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου