ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγουν τα σχολεία την Τρίτη

ανοίγουν-τα-σχολεία-την-τρίτη-361011

Σε εκκρεμότητα αποσπάσεις, από την αρχή οι πίνακες των αναπληρωτών

Το κλειδί στην πόρτα για να παραλάβουν το απόλυτο… χάος, βάζουν την ερχόμενη Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, διευθυντές των σχολικών μονάδων της Μαγνησίας. Το άνοιγμα των σχολικών πυλών προκειμένου να παρουσιαστούν διευθυντές και εκπαιδευτικοί θα αποκαλύψει το μέγεθος των προβλημάτων με τα κενά αλλά και με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα παρουσιαστούν, οι προσλήψεις αναπληρωτών είναι στον αέρα, ο αριθμός των κενών δεν έχει οριστικοποιηθεί…

Συγκεκριμένα, οι αποσπάσεις είναι σε εκκρεμότητα και οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα παρουσιαστούν για να αναλάβουν καθήκοντα την ερχόμενη Τρίτη. Βρίσκονται με τις… βαλίτσες στα χέρια, περιμένοντας να ενημερωθούν πού θα βρεθούν για τη νέα σχολική χρονιά.

Στον αέρα και οι προσλήψεις αναπληρωτών, καθώς το ΣτΕ δικαίωσε προσφυγή ακυρώνοντας όλες τις εγκυκλίους και αιτήσεις που έγιναν μέσα στον Αύγουστο για τους πίνακες των αναπληρωτών. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα γίνει από την αρχή!

Ο αριθμός των κενών δεν έχει ακόμη υπολογιστεί ακριβώς επειδή καθυστερούν οι διοικητικές διαδικασίες.

Στην Πρωτοβάθμια

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, η τοπική Διεύθυνση βρισκόταν έως χθες εν αναμονή των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, προκειμένου να κάνει το… λογαριασμό των κενών. Να βγουν δηλαδή οι αριθμοί των εκπαιδευτικών που φεύγουν και όσων έρχονται για να διαπιστωθεί πόσα και τι είδους κενά θα υπάρχουν στα δημοτικά σχολεία.

Οι αποσπάσεις είναι το κρίσιμο σημείο προκειμένου να καταγραφτούν κενά και υπεραριθμίες ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ και εν συνεχεία οι διορισμοί των αναπληρωτών.

Τα πάντα όμως είναι σε εκκρεμότητα. «Αγκάθι» αποτελούν και οι εθνικές εκλογές στη διάρκεια των οποίων δεν γίνονται προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές. Η Διεύθυνση περιμένει διευκρινιστική εγκύκλιο από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δει πώς θα προχωρήσει.

Η εικόνα είναι θολή. Ο μεγάλος δε, πονοκέφαλος αφορά στις σχολικές μονάδες των νησιών. Πάντως, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Θεοδώρα Μητσιάνη, εκτιμά ότι σε επίπεδο νομού «δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπολογίζουμε κάθε τμήμα να έχει το δάσκαλό του». Τα κενά με τα σημερινά δεδομένα αφορούν σε μονοψήφιο αριθμό.

Στη Δευτεροβάθμια

Ανάλογη εικόνα και σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Χθες ανακοινώθηκε ότι οι διαδικασίες για τους πίνακες αναπληρωτές δεν ισχύουν.

Από την Τρίτη, οπότε και ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, αναμένεται να καταγραφτούν τα κενά που υπάρχουν, να αναρτηθεί ο πίνακας στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και στη συνέχεια όσοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ ή θέλουν να συμπληρώσουν ωράριο να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις και στη συνέχεια οι προσλήψεις αναπληρωτών.

«Αν δεν ολοκληρωθούν οι διοικητικές διαδικασίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα κενά υπάρχουν. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ πάντως τα κενά είναι περίπου 15.000 σε όλη τη χώρα», ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου