ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολος γρίφος για την Αντιτρομοκρατική

δύσκολος-γρίφος-για-την-αντιτρομοκρα-851206

Ως επίδειξη δύναμης των τρομοκρατών εκλαμβάνεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το τυφλό χτύπημα με 100 σφαίρες εναντίον των έξι αστυνομικών έξω από το ΑΤ Αγίας Παρασκευής. Τα όπλα παραπέμπουν στον «Επαναστατικό Αγώνα», η αγριότητα της επίθεσης στη «Σέχτα», αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για καινούργια οργάνωση. Στο μικροσκόπιο τα ευρήματα και οι μάρτυρες.
Τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες «γάζωσαν» στις 21:40 το βράδυ της Τρίτης, το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής στην οδό Πεντέλης 10.
Από τα πυρά έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και οι άλλοι πέντε στον Ερυθρό Σταυρό.
Επίσης, ένας πολίτης που περνούσε από το σημείο λιποθύμησε και διακομίστηκε με σοκ στον Ερυθρό Σταυρό.
Οι δράστες κατέβηκαν από τις μοτοσυκλέτες στη συμβολή των οδών Κύθνου και Αργυροκάστρου, πλησίασαν το αστυνομικό τμήμα την ώρα της αλλαγής βάρδιας και έριξαν δεκάδες σφαίρες εναντίον των αστυνομικών.
Στη συνέχεια επέστρεψαν στις μοτοσυκλέτες τους και εξαφανίστηκαν στα στενά της Αγίας Παρασκευής.
Οι τραυματίες είναι μία δόκιμη ειδική φρουρός, η οποία είναι η βαρύτερα τραυματισμένη, ο σκοπός του τμήματος, δύο ειδικοί φρουροί που γύριζαν από περιπολία και άλλοι δύο συνάδελφοί τους.
Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί δύο παρόμοιες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα: Η μία από τον «Επαναστατικό Αγώνα» στο Β Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου του 2007 και η άλλη από τη «Σέχτα Επαναστατών» στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού στις 3 Φεβρουαρίου 2009.
Στην επίθεση το ΑΤ Νέας Ιωνίας χρησιμοποιήθηκε υποπολυβόλο διαμετρήματος 9mm τύπου MP5, ενώ στο χτύπημα κατά του ΑΤ Κορυδαλλού ένα πιστόλι των 9 mm και ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion.
Το χτύπημα ήρθε επίσης λίγο μετά την επικήρυξη με 600.000 ευρώ των τριών ατόμων, αποκαλούμενων «ληστών με τα μαύρα». Η δράση της συμμορίας ερευνάται ως προς τυχόν διασυνδέσεις της με τρομοκρατία.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκλαμβάνουν την επίθεση ως προσπάθεια επίδειξης δύναμης των τρομοκρατών, καθώς γάζωσαν με 100 σφαίρες τους αστυνομικούς, με προφανή σκοπό να σκοτώσουν.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και έτσι μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν ως προς το ποιος κρύβεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα.
Οι δράστες έβαλαν κατά των αστυνομικών με όπλα Καλάσνικοφ, ενώ φεύγοντας πέταξαν μία χειροβομβίδα κρότου -στοιχεία που παραπέμπουν στον Επαναστατικό Αγώνα. Ωστόσο, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «καθαρά» δηλαδή δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί. Επίσης, η αγριότητα της επίθεσης παραπέμπει στη «Σέχτα Επαναστατών». Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να πρόκειται για οργάνωση που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της.
«Η μία ερμηνεία είναι πως οι τρομοκράτες θέλουν να επιδείξουν το οπλοστάσιό τους. Έτσι, χρησιμοποίησαν 2 νέα όπλα για να εντυπωσιάσουν με τη δύναμη πυρός που διαθέτουν» αναφέρουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής.
Το στοιχείο, ωστόσο, που ανησυχεί ιδιαίτερα της αρχές είναι ότι τα όπλα δεν είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί, καθώς δημιουργούνται φόβοι και για νέο τρομοκρατικό χτύπημα.
Υπό εξέταση
Ευρήματα – μάρτυρες
Στους αυτόπτες μάρτυρες και στα στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι τρομοκράτες, έχει επικεντρωθεί η έρευνα των αρχών.
Οι δράστες της επίθεσης εγκατέλειψαν τις τρεις μηχανές που χρησιμοποίησαν σε οικόπεδο πίσω από το πάρκινγκ του μετρό στο Χαλάνδρι.
Οι μοτοσικλέτες έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Σήμανσης προκειμένου να ελεγχθούν για αποτυπώματα και γενετικό υλικό.
Επίσης, καταθέσεις στην αστυνομία δίνουν και αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, όπως ένας οδηγός ΙΧ που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες.
Ο οδηγός έδωσε την περιγραφή των δύο ενόπλων και ακόμη ενός προσώπου που βρισκόταν στη γωνία των οδών Κύθνου και Πεντέλης, ενώ κάτοικοι της περιοχής επίσης κατέθεσαν πως στην ομάδα των 6 τρομοκρατών βρισκόταν και μία νεαρή γυναίκα.
Τους τραυματίες αστυνομικούς επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας τους. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Ένα κορίτσι 24 ετών δίνει τη δική της μάχη στην εντατική του Ερυθρού Σταυρού και οι προσευχές όλων των Ελλήνων είναι μαζί της για να καταφέρει να το ξεπεράσει και να βγει γερή. Το ίδιο γερή, πιστεύω, είναι και η αποφασιστικότητα όλων μας για να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε ξανά τέτοια συμβάντα, τα οποία αποτελούν ντροπή για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία».

Χωρίς εξωτερική φρουρά τα Αστυνομικά Τμήματα

Τη σταδιακή απόσυρση της φρουράς έξω από τα αστυνομικά τμήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών καταστημάτων με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες και στις πεζές περιπολίες.
Βούληση του Υπουργείου- τονίζεται στην ανακοίνωσή- είναι τα Αστυνομικά Τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά στους πολίτες, ώστε να προσφέρουν άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες και όχι να μετατραπούν σε χώρους φόβου και ταλαιπωρίας.

Η συνέντευξη
Χρυσοχοΐδη
Αποφασισμένος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος εμφανίσθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει κανένα νέο τρομονόμο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το οργανωμένο έγκλημα το οποίο καθοδηγείται από τις φυλακές.
Προανήγγειλε αυστηρότερο νόμο για την οπλοκατοχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Η οπλοκατοχή είναι πλημμέλημα όταν τα Καλάσνικοφ πωλούνται στην Ομόνοια”.
Για τα αστυνομικά τμήματα, μετά και το νέο χτύπημα, είπε ότι δεν θα μετατραπούν σε φρούρια, τονίζοντας μάλιστα, ότι δεν θα φυλάσσονται καν.
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι επιστρέφει ο αστυνομικός της γειτονιάς και οι πεζές περιπολίες έξω από σχολεία. Προανήγγειλε ρυθμίσεις για την προστασία των πολιτών από την αστυνομική αυθαιρεσία, ενώ σημείωσε ότι θα δοθούν γενναίες αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας αρκεί να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο Χρυσοχοΐδη για στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. “Δεν μπορούν να κάνουν κριτική αυτοί που το μόνο που έφτιαξαν στο υπουργείο ήταν ωραία γραφεία”.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στην τρομοκρατία η καλύτερη απάντηση δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και ο φόβος, αλλά περισσότερη δημοκρατία, σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, ανοιχτός νους και επαγγελματισμός.
Για την κατάργηση της διαδικασίας φρούρησης σε Αστυνομικά Τμήματα, αναμένεται να εκδοθεί σχετική διαταγή-εγκύκλιος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι το κατά πόσο υπάρχουν ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα:
«Αλλού πρέπει να στρέψουμε προσοχή μας. Πρώτα-πρώτα πρέπει να υπάρξει ευρύτατη συναίνεσης όχι στα λόγια. Δεν μιλώ για τον Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το νομικό μας οπλοστάσιο είναι ελλιπέστατο. Αξιωματικούς έχουμε, μέσα όσα τους επιτρέπει ο νόμος έχουμε. Λείπουν κάποια πράγματα» εξήγησε.
H γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε ότι η λογική που λέει ότι στρατιωτικοποιώ ολόκληρη την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου για να αντιμετωπίσω το οργανωμένο έγκλημα ή τέτοιες εκφράσεις, είναι αδιέξοδη πολιτική.
O εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι απαιτείται καταδίκη της τρομοκρατίας από το σύνολο του πολιτικού κόσμου χωρίς υπεκφυγές, εξαιρετική εκπαίδευση της Αστυνομίας και αποφασιστικότητα.
«Είναι λάθος η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία» είπε ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο είναι όλα θέμα κόστους, οικονομικού και πολιτικού, ενώ όπως τόνισε, δεν τιμά την αστυνομία ότι μια εβδομάδα τώρα είναι χωρίς ηγεσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου