ΤΟΠΙΚΑ

Μέσω ΟΗΕ η συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα

μέσω-οηε-η-συμφωνία-με-τα-σκόπια-για-το-851206

Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Οι δύο άνδρες είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία, ύστερα από πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων, η οποία ζήτησε να μιλήσει ο κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι βούληση της Ελλάδας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μία πρόταση η οποία δίνει νέα ώθηση στις βαλκανικές χώρες οι οποίες είχαν αποκτήσει ενταξιακή δυναμική από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, αλλά το τελευταίο διάστημα εξασθένισε.
Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως τονίστηκε κατηγορηματικά, είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Σε αυτό το πλαίσιο, έλεγαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, πρέπει να υπάρξει η λύση του ζητήματος και πρόσθεταν ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Τόνιζαν με έμφαση ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις πολύ στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει και στο παρελθόν. Με αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

«Λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ»
Από ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για την επίλυση του θέματος με το όνομα θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το ρόλο του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ διευκρινίστηκε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι δεν έγινε καμία συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν διάφορα θέματα, όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.
Τα μηνύματα που έστειλε η ελληνική πλευρά προς τα Σκόπια είναι καθαρά, ώστε να ξέρουν και οι γείτονες πού ακριβώς στέκεται η χώρα στα θέματα αυτά. Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει, ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ.
Η πλευρά των Σκοπίων
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, οι πρωθυπουργοί Νίκολα Γκρούεφσκι και Γιώργος Παπανδρέου είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες σύντομη συνάντηση γνωριμίας.
Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας, οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, επισήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εκτίμησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη.

Ομιλία του Γ. Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε αρχικά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην ομιλία του τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο.
Αναφέρθηκε στην Πράσινη Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή και εν όψει των μεγάλων αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Κοπεγχάγη, θα δημιουργηθεί ένας μοχλός και μια ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν οι Σοσιαλιστές να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
Στόχος της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήταν ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής.
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ πριν λυθεί το θέμα της ονομασίας.
«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν σκεφθούμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μία πολύ ξεκάθαρη και αυστηρή γραμμή που έχει η Ελλάδα» είπε ο κ. Δρούτσας και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια το momentum είχε σχεδόν χαθεί… Ας θέσουμε ένα νέο στόχο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου