ΤΟΠΙΚΑ

Φίλους και εχθρούς μετρά η υποψηφιότητα Μπλερ

φίλους-και-εχθρούς-μετρά-η-υποψηφιότη-851206

Με ηχηρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Τόνι Μπλερ για τη θέση του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσήλθε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Στην απέναντι όχθη Ισπανία, Βέλγιο και Ουγγαρία θέλουν για πρόεδρο «έναν αληθινό Ευρωπαίο»…
Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής κυριαρχεί η Συνθήκη της Λισαβόνας σε δύο άξονες -αυτή καθαυτή η επικύρωση εξαιτίας των ενστάσεων της Τσεχίας και τα πρόσωπα που μπορεί να αναλάβουν τη θέση προέδρου της ΕΕ-, η επερχόμενη σύνοδος για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, καθώς και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
«Ο Τόνι Μπλερ είναι ένας εξαίρετος υποψήφιος» για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Ο Τόνι Μπλερ δεν έχει ακόμη ανακηρυχθεί επίσημα υποψήφιος, αλλά θα θέλαμε να είναι και σε αυτή την περίπτωση θα τον στηρίξουμε» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η κοινή γνώμη στην Ευρώπη θεωρεί ότι θα ήταν ένας πολύ καλός υποψήφιος».

Ο Μπράουν δήλωσε, επίσης, ότι η στήριξη που παρείχε ο Τόνι Μπλερ στην άνευ έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εισβολή για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ το 2003 «δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την Ευρώπη».
Αρκετοί ηγέτες της Ευρώπης και χώρες όπως αυτές της Μπενελούξ -Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο- αντιτίθενται σε ενδεχόμενη προεδρία Μπλερ κατηγορώντας τον για τη στήριξη στον πόλεμο στο Ιράκ, για το ότι βρισκόταν πολύ κοντά στον Τζορτζ Ο.Μπους και για το γεγονός ότι προέρχεται από χώρα ευρωσκεπτικιστών.
Αντίθετα υπέρ της υποψηφιότητας του Τόνι Μπλερ έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αλλά ονόματα που «ακούγονται» για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτά του Ολλανδού πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν.
«Εναν αληθινό Ευρωπαίο»
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο και οι ομολόγοι του από το Βέλγιο και την Ουγγαρία, Χέρμαν βαν Ρομπουί και Γκόρντον Μπάιναϊ, δημιούργησαν το δικό τους «πορτρέτο» του υποψήφιου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απέχει πολύ από αυτό του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Οι τρεις πρωθυπουργοί, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι ο μελλοντικός πρόεδρος θα να είναι μία προσωπικότητα που θα συνδυάζει την έννοια του συμβιβασμού με την ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση.

«Θέλω έναν πρόεδρο πραγματικά Ευρωπαίο» δήλωσε ο Θαπατέρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου