ΤΟΠΙΚΑ

Ο μέσος Ελληνας έχει επενδύσει στις εξαγγελίες

ο-μέσος-ελληνας-έχει-επενδύσει-στις-εξ-851206

Η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει και πολλά ανοίγματα, όπως έχουμε αντιληφθεί. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει πως ό,τι υποσχέθηκε, θα υλοποιηθεί. Μετά τη δημόσια διαβούλευση των πρώτων νομοσχεδίων της, χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τη συμμετοχή των φορέων στη συγκρότηση επιτροπής που θα προσπαθήσει να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του δημόσιου ελλείμματος. Κάτι που και δύσκολο αλλά κυρίως και χρονοβόρο αποδεικνύεται. Το εύρος της “μαύρης τρύπας” είναι που θα καθορίσει και το εύρος των δυνατών παρεμβάσεων στον τομέα της οικονομίας. Αν, δηλαδή, τα όποια μέτρα παρθούν θα έχουν τη δυναμική που υπόσχεται η εξαγγελία ακόμη και των τίτλων αυτών των παρεμβάσεων.
Βέβαια, για πολλά από αυτά τα μέτρα που ως υπόσχεση πολιτικής δημοσιοποιούνται υπό μορφή πληροφοριών, η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι πως πρόκειται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση των αναγκών, της αγωνίας και της αγανάκτησης των πολιτών για τα χρέη που έχουν επωμιστεί και αδυνατούν να ξεπληρώσουν.
Για τη ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών η αρμόδια υπουργός παρουσίασε προ ημερών το σχέδιο νόμου. Χθες έκανε και πρόσθετες διευκρινιστικές δηλώσεις. Ενδεχομένως στη δημόσια διαβούλευση για το νέο νόμο να προστεθούν και άλλες περιπτώσεις για ανακούφιση των καταχρεωμένων και διωκόμενων από τις Τράπεζες πολιτών. Ισως να διευκρινιστούν και λεπτομέρειες που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν. Η μέχρι τώρα πρακτική δείχνει να συμφωνεί με τη ρητορική της κυβέρνησης. Δείχνει ότι για την οικονομία της καθημερινότητας, η κυβέρνηση έχει επενδύσει στο ζήτημα της τραπεζικής αφαίμαξης που υφίσταται ο μέσος Ελληνας.
Θα πρέπει όμως να αντιληφθεί ότι και ο μέσος Ελληνας έχει επενδύσει από την πλευρά του στο ίδιο θέμα. Στην εκφρασμένη δηλαδή κυβερνητική πρόθεση να απαλλάξει τους πολλούς από τις υπερχρεώσεις των δανείων και από την απειλή να χάσει κάποιος το μοναδικό του σπίτι επειδή αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο τελικό ύψος του τραπεζικού του χρέους, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τους τόκους, την υπερημερία, τα πρόστιμα, τι καθυστερημένες δόσεις.
Είναι πιθανό η έκταση του ελλείμματος που απειλεί να θάψει την ελληνική οικονομία, με πρώτο ορατό ενδεχόμενο την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, να ακυρώσει ή να αναβάλει για αργότερα κάποιες ρυθμίσεις στην οικονομία. Να διατηρήσει κάποιες εξαγγελίες ως διακήρυξη προθέσεων και μόνο. Είναι πιθανό, πάλι, σε μία τέτοια περίπτωση να υπάρξει η κατανόηση της κοινής γνώμης. Για πολλά θέματα. Μάλλον όχι, όμως, για το θέμα της ρύθμισης των τραπεζικών χρεών. Εχουν στηριχθεί πολλές ελπίδες και έχουν βγει πολλές ανάσες ανακούφισης από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε, για να γίνει αποδεκτή η παραμικρή υπαναχώρηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου