ΤΟΠΙΚΑ

Ασυμφωνίες και αρρυθμίες για τη διαδικασία διαδοχής

ασυμφωνίες-και-αρρυθμίες-για-τη-διαδι-851206

Νέο κύκλο αναταράξεων έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης η αμφισβήτηση της «ομόφωνης απόφασης» για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ, μετά την παρέμβαση Αβραμόπουλου για συμμετοχή και φίλων, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δ. Σιούφα.
«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία» δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη και μαζί με τον Π. Ψωμιάδη παρέπεμψαν στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου για την οριστική απόφαση επί των διαδικασιών.
Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών κατήγγειλε, μιλώντας στη ΝΕΤ χθες το πρωί, ο Ευ. Μεϊμαράκης, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση για συμμετοχή φίλων στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρεθεί στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, ενδεχομένως, δε, ούτε στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου.
Νευρικός κλονισμός στη Ν.Δ.
Η μετωπική σύγκρουση του Δ. Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δ. Σιούφα για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα συμμετάσχει η γαλάζια βάση στην εκλογή τής νέας κομματικής ηγεσίας, προκάλεσαν νευρικό κλονισμό στη Ρηγίλλης, καθώς τρεις εβδομάδες μετά την κίνηση του Κ. Καραμανλή για εκλογή νέου αρχηγού, η διαδικασία παραμένει ανοιχτή.
Συνάντηση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είχε το πρωί χθες η Ντόρα Μπακογιάννη και στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των διαδικασιών εκλογής προέδρου της ΝΔ. Οι δύο υποψήφιοι επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα Σιούφα για «ομόφωνη απόφαση», ενώ παρέπεμψαν για τις οριστικές αποφάσεις πλέον στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.
«Εχουμε υπογράψει όλοι μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή λέει για μέλη τα οποία μπορούν να εγγραφούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ώρα δηλαδή της εκλογής, την ώρα της κάλπης. Από κει και πέρα εγώ δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση της διαδικασίας. Υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, είναι κυρίαρχο όργανο, οι προτάσεις θα κατατεθούν εκεί και η ΚΕ θα αποφασίσει», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.
Σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, απάντησε πως «ο κ. Σιούφας στάθηκε στα συμφωνηθέντα και στην υπογραφή την οποία και οι τέσσερις βάλαμε».
«Εγώ έμαθα να σέβομαι την υπογραφή μου. Σίγουρα εμμένω στις θέσεις τις νέες που εξέθεσα [να ψηφίσουν και οι φίλοι της ΝΔ]. Από κει και πέρα στην ΚΕ θα καταθέσουμε τις απόψεις και η ΚΕ θα αποφασίσει», δήλωσε ο Π. Ψωμιάδης.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι η απόφαση των τεσσάρων υποψηφίων ήταν αυτή που περιέγραψε η κ. Μπακογιάννη και στην ερώτηση αν έχει δίκιο ή όχι που διαμαρτύρεται ο κ. Αβραμόπουλος, απάντησε: «Ολοι έχουνε δίκιο σε αυτή την παράταξη, αλλά πού θα το βρούμε».
Λάβρος ο Μεϊμαράκης
Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Τρίτης, ο Ευ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αντίθεσή του με τα τεκταινόμενα γύρω από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, λέγοντας ότι «με λουδοβίκεια αντίληψη καθορίζουν οι 4 τις διαδικασίες», ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να τηρηθούν όσα προβλέπει το καταστατικό γιατί «αν δεν υπάρχουν κανόνες σε ώρες κρίσης» συμβαίνουν τέτοιου είδους πράγματα.
Ο κ. Μεϊμαράκης κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν θα επιτραπούν τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το Σάββατο και ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του οργάνου, διότι αν επιτρεπόταν να μιλήσει, η τοποθέτησή του θα ήταν «διαλυτική», καθώς θα ζητούσε τριήμερο Συνέδριο. Ακόμη, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε «σε ένα Συνέδριο τριών ωρών», διότι «ξεφτιλίζεται» ο όρος Συνέδριο.
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται στο παρά πέντε της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις και οι σχετικές ζυμώσεις. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της πρότασης για συμμετοχή φίλων στη διαδικασία εκλογής προέδρου και διερωτήθηκε αν όντως η εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής για τις διαδικασίες είναι ομόφωνη.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία έχει απαξιωθεί και πως η απογοήτευση του κόσμου από τις εξελίξεις είναι πλήρης. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν τον εκφράζει η οργανωτική δομή του κόμματος που ακολουθείται, σημείωσε ότι θα ασκεί μόνο τα κοινοβουλευτικά – αντιπολιτευτικά του καθήκοντα και πως δεν σκοπεύει να ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό την κοινωνία.
* Η SingularLogic, σε απάντηση δημοσιευμάτων που τη φέρουν να αναλαμβάνει το έργο υλοποίησης της διαδικασίας ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ό,τι έχει ήδη -από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου- αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ανάληψης του εν λόγω έργου, μετά από προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων διεξαγωγής που της ετέθησαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου