ΤΟΠΙΚΑ

Ποιοι είναι οι υπονομευτές του Δημάρχου

ποιοι-είναι-οι-υπονομευτές-του-δημάρχ-851206

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής το κλίμα στο Δημαρχείο του Βόλου δεν ήταν και το καλύτερο. Άλλωστε τέσσερις μέρες πριν είχε συγκληθεί στο γραφείο του Δημάρχου η Ομάδα Πλειοψηφίας για να συζητήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνταν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2008 και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο.

Αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν με ένταση ότι οι συμπεριφορές συναδέλφων τους έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Δημοτικής Αρχής στην τοπική κοινωνία. Ένας από αυτούς που είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί τέτοιες συμπεριφορές ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιαν. Στάμος. Στο Δήμο το πρωί της περασμένης Τετάρτης όλοι ασχολούνταν με τις «διαρροές» από την εσωπαραταξιακή συνεδρίαση, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων. Το ίδιο αναζητούσαν και τρεις από τους πέντε Αντιδημάρχους, οι κ.κ. Στάμος, Δερβένης και Τσαμπρινός, που ρωτούσαν εναγωνίως να πληροφορηθούν ποιος ήταν ο «πληροφοριοδότης» των παραπολιτικών στηλών των εφημερίδων, δίνοντας έτσι συνέχεια στη μάχη της εσωστρέφειας με την οποία παλεύει από την αρχή της θητείας της η σημερινή Δημοτική Αρχή του Αλέκου Βούλγαρη. Ο τέταρτος Αντιδήμαρχος Απ. Φοινικόπουλος ήταν, ως συνήθως, στο γραφείο του, το οποίο μολονότι είναι δίπλα από το τραπέζι του διαδρόμου στο οποίο κάθονται οι δημοσιογράφοι των τοπικών εφημερίδων που είναι επιφορτισμένοι με το δημοτικό ρεπορτάζ, σπανίως συγχρωτίζεται μαζί τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πέμπτο Αντιδήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Δανηλόπουλο, που επίσης σπανίως κατεβαίνει στο Δημαρχείο και που συνήθως οι δημοσιογράφοι όταν τον αναζητούν, γνωρίζουν ότι θα τον βρουν στο γραφείο του, στο κτήριο της οδού Σκενδεράνη, μέχρι αργά το μεσημέρι.
Δημοτικός Σύμβουλος που διάβασε τα παραπολιτικά σχόλια και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων το πρωί της Τετάρτης «φωτογράφισε» συγκεκριμένο Αντιδήμαρχο, που από το μεσημέρι της Τρίτης είχε τροφοδοτήσει τα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας συνεδρίαζε και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. Εκεί οι δημοσιογράφοι συζητούσαν κατ΄ ιδίαν για την «τροφή» που τους είχε δώσει ο Αντιδήμαρχος. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι ανάλογο. Από δόλο ή από εμφανή διάθεση διαφοροποίησης σε μία προσπάθεια δυσφορίας για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου και το παραγόμενο δημοτικό έργο.
Στην ίδια συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ ήταν παρών φυσικά και ο Δήμαρχος Βόλου. Δεν γνωρίζουμε αν υπέπεσαν στην αντίληψή του οι ακριτομυθίες των δημοσιογράφων για όλα όσα είχαν συμβεί μερικές ώρες νωρίτερα. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι ακόμη και αν πληροφορούνταν το γεγονός, θα έκανε ελάχιστα πράγματα για να σταματήσει τα σχετικά δημοσιεύματα. Βλέπετε, σε αντίθεση με προηγούμενους Δημάρχους, οι οχλήσεις του Αλέκου Βούλγαρη προς τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ή τους δημοσιογράφους για να γράψουν κάποιο ευνοϊκό για τον ίδιο ή τη Δημοτική Αρχή σχόλιο, είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Είναι αυτό που συνηθίζουν να λένε όλοι οι συνεργάτες του. Ότι ο Δήμαρχος είναι καλός άνθρωπος. Στην πολιτική όμως αυτό δεν αρκεί. Σε ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο η πυγμή και ο δυναμισμός ως απαραίτητα στοιχεία για την επιβολή σιδηράς πειθαρχίας φαίνεται πως δεν είναι επίκτητα στοιχεία για ένα άνθρωπο που μάλιστα έχει… μαύρη ζώνη στο καράτε. Δεν έχει μάθει να λέει όχι στον άλλον, μας είχε εξομολογηθεί σε ανύποπτο χρόνο ο Γιάννης Στάμος, που μολονότι ήταν από τους τελευταίους σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, μπόρεσε λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας του στο Δήμο και τη Νομαρχία να ανελιχθεί σε Νο 2 του Δήμου Βόλου. Ένας άτυπος τίτλος που ισχύει και σήμερα, ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίηση του Βαγγέλη Καπούλα, που μολονότι μεταγράφηκε το 2006 στη Δημοκρατική Συνεργασία από το συντηρητικό στρατόπεδο, η «προίκα» με τους 3.000 και πλέον σταυρούς του έδινε το δικαίωμα και την ηθική νομιμοποίηση να διατείνεται αρκετές φορές, μέχρι την ανεξαρτητοποίησή του, ότι είναι αυτός που έδωσε τη νίκη στην παράταξη του κ. Βούλγαρη και όχι σε κάποιους που βγήκαν δημοτικοί σύμβουλοι το μεσημέρι της Δευτέρας των εκλογών, υπονοώντας προφανώς τον κ. Στάμο, κάτι που πολλές φορές το ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανώς χολωμένος ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στον υπογράφοντα ο Γιάννης Στάμος το καλοκαίρι του 2008, είχε αποδώσει την «κακοδαιμονία» της σημερινής Δημοτικής Αρχής στην απειρία των δημοτικών συμβούλων της Ομάδας Πλειοψηφίας.
Τα περιστατικά με τα όσα έγιναν με τους συμβασιούχους του ΕΑΚ, τα όσα συνέβησαν με τους απλήρωτους της ΔΕΜΕΚΑΒ και οι προ ολίγων εβδομάδων αποκαλύψεις για τα λουκούλλεια γεύματα του προέδρου των ΚΑΠΗ, καθώς και ο χειρισμός των κορυνών και των ποδηλατοδρόμων δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ευθεία αναφορά στα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων Απ. Καψιώτη, Π. Ρούμπου και Χαρ. Σκυργιάννη, που είχαν μηδαμινή εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητήματα που από λάθος συμπεριφορές ή εσφαλμένους χειρισμούς έχουν αναφορά στο πρόσωπο του επικεφαλής που χρεώνεται τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειες της Δημοτικής του Ομάδας. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν ξεχάσει ακόμη και σήμερα και υπενθυμίζουν με νόημα ότι «άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης» του Αλέκου Βούλγαρη, από τον καιρό ακόμη που ο τελευταίος ήταν βουλευτής, πριμοδότησαν την εκλογή συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων, σε βάρος κάποιων άλλων, που μολονότι είχαν μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα και καλύτερη έξωθεν μαρτυρία στην τοπική κοινωνία, έμειναν «εκτός νυμφώνος», επειδή δεν ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι προεκλέγηκαν έχουν αρνητικό πρόσημο προσφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Πρόεδρος του Οργανισμού του Κέντρου Παιδιού Παντελής Πελεκάνος, που στον τελευταίο απολογισμό πήρε τα εύσημα από όλες τις μειοψηφίες για το έργο που παρήγαγε σε έναν Οργανισμό που εποπτεύει χίλια και πλέον νήπια και προνήπια της πόλης.
Aυτό το μίγμα έμπειρων με τα αυτοδιοικητικά από τη μια και άπειρων από την άλλη ήταν ένα μόνιμο σημείο τριβής, με τους πρώτους να αμφισβητούν την αδυναμία του Δημάρχου να πάρει δραστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να ισορροπεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, όχι με τα καλύτερα κάθε φορά αποτελέσματα.
Με όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα πράγματα για τον Αλέκο Βούλγαρη κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι τα πράγματα για το σημερινό Δήμαρχο στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010. Το γνωρίζει πολύ καλά ο Αλέκος Βούλγαρης, μολονότι κάτω από άλλες συνθήκες δικαιούνταν και μία δεύτερη τετραετία. Από τις μέχρι τώρα θέσεις του Δημάρχου φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα θέσει την υποψηφιότητά του στη διάθεση του κυβερνώντος κόμματος. Και ξέρει πολύ καλά ότι η υποψηφιότητά του θα κριθεί πολύ αυστηρά. Μέχρι τότε θα παρελαύνουν πολλά ονόματα που θα είναι εν δυνάμει υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συνεργασίας. Ονόματα που διαρρέουν πολλές πλευρές τους τελευταίους μήνες, όπως ο Πάνος Σκοτινιώτης ή ο Απ. Παπατόλιας, φαίνεται να είναι μόνον η αρχή. Άλλωστε ο φετινός χειμώνας θα είναι μακρύς, με ζυμώσεις, διεργασίες και συναντήσεις και με την Κυβέρνηση να κρατά το κλειδί των εξελίξεων, κυρίως όσον αφορά στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Γιατί οι όποιες αλλαγές σε πρόσωπα φαίνεται να είναι άρρηκτα συνυφασμένες με αυτή τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της Αυτοδιοίκησης…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου