ΤΟΠΙΚΑ

Μανιτάρι ελιξίριο νεότητας και μακροζωίας

μανιτάρι-ελιξίριο-νεότητας-και-μακρο-851206

Μπορεί ένα μανιτάρι να είναι το μυστικό της αιώνιας ζωής; Όσο απίστευτο και να σας ακούγεται, μπορεί να είναι. Το Ganoderma lucidum ή αλλιώς Γανόδερμα το γυαλιστερό είναι ένα από τα θεραπευτικά μανιτάρια, δεν είναι όμως ένα απλό θεραπευτικό μανιτάρι, είναι το πρώτο σε μία λίστα φυτικών προϊόντων.

Στο «πολυφάρμακον όρος», όπως ονόμασε ο Ηρακλείδης το Πήλιο, μπορεί κανείς να βρει το συγκεκριμένο μανιτάρι. Φυσικά κανένας από τους Πηλιορείτες δεν γνωρίζει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Για άλλη μια φορά μας έχουν προλάβει οι Κινέζοι.

Το μανιτάρι Γανόδερμα το γυαλιστερό χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για περισσότερα από 2000 χρόνια στην Κίνα και χαρακτηρίστηκε ως το φάρμακο των βασιλιάδων και ειδικότερα της δυναστείας των Μινγκ.

Οι ευεργετικές ιδιότητες
Το μανιτάρι ασκεί έντονη θετική δράση σε όλες τις φλεγμονές του σώματος και ιδιαίτερα στις φλεγμονές του συκωτιού. Επιταχύνει την αποτοξίνωσή του και μ αυτόν τον τρόπο κατεβάζει τις τιμές των λιπιδίων του αίματος.

Επίσης μπορεί να δράσει θετικά σε βλάβες των νεφρών, στην οξεία και χρόνια ηπατίτιδα, σε ιογενή νοσήματα, σε δερματικές παθήσεις, στη δυστροφία των μυών και σε αλλεργίες.

Αναπτύσσει την εξαιρετική του δράση σε παθήσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτις, ο βήχας και η δυσχέρεια στην αναπνοή.

Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, την υπέρταση και υπόταση, την τάση των νεύρων, νεύρωση, αϋπνία, την ηπατίτιδα Β, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ισχυρό αντιισταμινικό και αντιαλλεργικό. Εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου. Βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι επιπλοκές από τη χρήση του είναι πολύ λίγες, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που το έχουν χρησιμοποιήσει δεν έχουν παρατηρήσει τίποτα. Είναι μη τοξικό, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις. Σπάνιες επιπλοκές είναι η ζαλάδα, η ξηροστομία, αιμορραγία μύτης και η διάρροια.

Είναι συνηθισμένο είδος στα βουνά της Ελλάδας, έχει καταγραφεί και στο Πήλιο. Το συγκεκριμένο μανιτάρι δεν τρώγεται. Οι Ζαγοριανοί ειδικά το κατατάσσουν στις ίσκες και η Γιαπωνέζικη ονομασία του είναι Reishi.

Σκεύασμα και στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έγιναν πειράματα σε ζώα και κλινικά τεστ σχετικά με το συγκεκριμένο μανιτάρι, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ικανοποιητικά. Η έρευνα συνεχίζεται με ένα μεγάλο αριθμό εργασιών, εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της ιδιαιτερότητας του μανιταριού.

Κυκλοφορούν σκευάσματα στο εξωτερικό από αυτό το μανιτάρι, κυρίως δε χρησιμοποιείται ξερό ως αφέψημα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε σκεύασμα και στην Ελλάδα σε μορφή ελαιώδους κάψουλας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου