ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις γυναικολόγοι για χιλιάδες ασφαλισμένες

τρεις-γυναικολόγοι-για-χιλιάδες-ασφα-851206

Με τρεις γυναικολόγους… λειτουργούν τα ιατρεία του ΙΚΑ Βόλου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Οι τρείς γυναικολόγοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ακόμη και εκτός του καθημερινού ωραρίου για να εξετάσουν όλα τα ραντεβού. Επί καθημερινής βάσης και ελλείψει άλλων συναδέλφων τους υποχρεώνονται να εξετάζουν κατά μέσο όρο 25 γυναίκες.

Το αίτημα για την πρόσληψη επιπλέον γιατρών με την ειδικότητα του γυναικολόγου πάγιο, ωστόσο η απερχόμενη Διοίκηση του ΙΚΑ, όπως και σε όλα τα άλλα αιτήματα του συλλόγου γιατρών του ΙΚΑ Μαγνησίας αδιαφόρησε.

Μέχρι πρότινος στο ΙΚΑ Βόλου εργάζονταν τέσσερις γυναικολόγοι. Μετά την αποχώρηση μίας εξ αυτών, «τον αγώνα» συνεχίζουν οι υπόλοιποι τρεις, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ιατρείο και στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας.

Τα ραντεβού ξεκινούν από τις 07.30 το πρωί. Ανά δέκα λεπτά ο κάθε γυναικολόγος οφείλει να έχει ολοκληρώσει με την κάθε εξέταση για να περάσει το επόμενο ραντεβού. Τις περισσότερες φορές ωστόσο αυτό δεν γίνεται και ευτυχώς, λένε οι ίδιες οι ασφαλισμένες, αφού κάθε εξέταση ασφαλώς και χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Οι ίδιοι γυναικολόγοι θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι επιφορτισμένοι και με την λειτουργία του καρδιοτοκογράφου, ειδικού μηχανήματος που λειτουργεί για τη διάγνωση πρόωρων τοκετών κάθε Δευτέρα για τις έγκυες.

Δεν γίνεται το ίδιο ωστόσο και με τον υπέρηχο. Ο μοναδικός που υπάρχει και λειτουργεί στο ΙΚΑ εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν, αφού πρέπει να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα διάφορες εξετάσεις με παραπεμπτικά που χορηγούν στους ασφαλισμένους με διάφορες παθήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ.

Στο αίτημα που κατέθεσε ένας εκ των γυναικολόγων του ΙΚΑ για την προμήθεια ενός ακόμη υπέρηχου πριν από δύο χρόνια, η Διοίκηση του Ιδρύματος απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη το κόστος της δαπάνης… Και έτσι πολλές φορές ασφαλισμένοι και γιατροί ταλαιπωρούνται εξίσου.

Οι ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού -όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι γιατροί- αποτελεί το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα στο ΙΚΑ.
Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν θέσει επιτακτικά θέμα για νέο οργανόγραμμα στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διάφορες ειδικότητες. Οι υπάρχοντες γιατροί αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, δεν καλύπτονται ούτε και οι θέσεις που αδειάζουν λόγω αποχωρήσεων.
Τα στοιχεία που έχει παραθέσει ο σύλλογος των γιατρών του ΙΚΑ στην ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΒ είναι αποκαλυπτικά ειδικά για ορισμένες ειδικότητες.

Αιτήσεις υπάρχουν και οι θέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με συνοπτικές διαδικασίες, μέσω του νόμου 3232 με 24μηνες συμβάσεις έργου και κατόπιν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Έχουν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις στη Διοίκηση του ΙΚΑ αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ακόμη και οι τρείς γυναικολόγοι που απασχολούνται στο ΙΚΑ αυτή την στιγμή θεωρούνται μεν αορίστου χρόνου, όμως η προηγούμενη πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αδράνησε και δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση στο ΦΕΚ τις θέσεις αυτές ως μόνιμου προσωπικού…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου