ΤΟΠΙΚΑ

Σε… αργία οι μηχανικοί ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

σε-αργία-οι-μηχανικοί-λογω-των-περιο-393922

Ακινητοποιημένες οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια της Μαγνησίας

Μηδενικές πηγές εισοδημάτων άφησε η τραπεζική αργία στους μηχανικούς από την έναρξή της μέχρι και σήμερα. Ενώ ο κλάδος βίωνε σε ένα ήδη ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα το 50% των μηχανικών να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η τραπεζική αργία και στη συνέχεια τα capital controls λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές με τις Τράπεζες έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, ούτε να αποπερατωθούν ή ρευματοδοτηθούν οικοδομές, να αποκλείονται από τους διαγωνισμούς σε έργα οι μηχανικοί, να μην μπορούν να συνεχίσουν ενεργειακές παρεμβάσεις και βέβαια να μην μπορούν να εργαστούν στα εν εξελίξει δημόσια έργα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, λέει ότι «το 2015 ήταν μία κρίσιμη χρονιά για τον τεχνικό κόσμο. Τα έργα του ΕΣΠΑ ολοκληρώνονταν και έμπαινε σε εφαρμογή το Σύμφωνο Εταιρικής Απασχόλησης (νέο ΕΣΠΑ). Αυτήν τη στιγμή όλα αυτά έχουν μείνει στον αέρα και οι συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές και για τους μηχανικούς και για την οικονομία της χώρας» συμπλήρωσε.

Η ίδια είπε ότι «οι αρμόδιοι υπουργοί έπρεπε να εξετάσουν χωριστά το θέμα των μηχανικών και των έργων και να φροντίσουν να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις έγκαιρα πριν οι συνέπειες γίνουν μη επανορθώσιμες. Έπρεπε να απεμπλέξουν τους μηχανικούς από τα capital controls».

Το ΤΕΕ Μαγνησίας παρενέβη προς το Κεντρικό ΤΕΕ, ζητώντας από τον πρόεδρο Γιώργο Στασινό, να δώσει λύσεις πριν τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ωστόσο, από τον υπουργό Οικονομικών δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση.

Το πρόβλημα με τις οικοδομικές άδειες

Η κ. Καπούλα εξηγεί ότι το τριπλότυπο απόδειξης με το οποίο πληρωνόντουσαν οι μηχανικοί από την Εθνική Τράπεζα δεν έχει προβλεφθεί στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες. «Το αποδεικτικό της πληρωμής προσκομιζόταν στην αντίστοιχη υπηρεσία δόμησης ως απόδειξη της πληρωμής της αμοιβής και ήταν προαπαιτούμενο για την έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά και για την αποπεράτωση εργασιών. Σήμερα ακόμη και στην περίπτωση που μία οικοδομή έχει ολοκληρωθεί, ο μηχανικός δεν μπορεί να υπογράψει για τη ρευματοδότηση, διότι πρέπει να κατατεθεί η αμοιβή επίβλεψης», συμπλήρωσε.

Οι εγγυητικές επιστολές

Μείζον θέμα για τους μηχανικούς είναι και αυτό με τις εγγυητικές επιστολές. Η πρόεδρος του ΤΕΕ εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο τραπεζικό σύστημα για την έκδοση εγγυητικής επιστολής. «Εκδίδονται μόνο από το ΤΣΜΕΔΕ, ωστόσο οι περισσότεροι μηχανικοί ήταν συναλλασσόμενοι και είχαν ειδικούς λογαριασμούς σε Τράπεζες για τη διαδικασία αυτή. Αυτοί οι λογαριασμοί τώρα δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν, γεγονός που συνιστά πλήγμα για τη συμμετοχή των μηχανικών στους διαγωνισμούς, καθώς αποκλείονται» συμπλήρωσε.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά

Στο μεταξύ, οι άδειες των ενεργειακών επιθεωρητών έληξαν τον Ιούνιο και δεν παρατάθηκε η ισχύς τους. Ενώ ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε δεσμευτεί για την ανανέωση, τελικά δεν υπέγραψε την απόφαση. «Το αποτέλεσμα είναιπολλοί μηχανικοί να μην έχουν άδεια, ενώ είχαν ήδη πληρώσει το παράβολο για την παράταση. Στη Μαγνησία αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα για έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού υπάρχει μόνο για έναν μηχανικό, ενώ πριν τη λήξη των αδειών για 400. Μάλιστα, τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι υποχρεωτικά ακόμη και σε απλά μισθωτήρια ακινήτων, όπως για ενοικίαση σπιτιών από φοιτητές, καθώς απαιτείται η προσκόμισή τους», συμπλήρωσε η ίδια.

Διακοπή εργασιών στα εργοτάξια

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το ΤΕΕ, αυτήν τη στιγμήδεν πραγματοποιείται καμία πληρωμή στους εργολάβους. Ήδη στα περισσότερα των έργων έχουν παρέλθει τα δίμηνα των κατατεθειμένων λογαριασμών και οι εργολάβοι κήρυξαν διακοπή εργασιών. Έχουν δε το δικαίωμα να κηρύξουν ακόμη και διάλυση εργολαβίας με υπαιτιότητα του φορέα του έργου.

Η κ. Καπούλα είπε χαρακτηριστικά ότι: «η πραγματική κατάσταση είναι ότι οι εργολάβοι έχουν παγώσει κάθε εργασία, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά λόγω των capital controls. Ουσιαστικά έχουμε παύση των εργασιών των εργοταξίων, κάτι που είναι επικίνδυνο για την εξέλιξη του έργων. Οι εργολάβοι μπορούν να προχωρήσουν σε διοικητικές διαδικασίες, δηλαδή παύση εργασιών και διάλυση των εργολαβιών. Αν έχουν εκτελέσει λιγότερο από το 75% του αντικειμένου του έργου δύνανται να ζητήσουν και αποζημίωση. Τότε ο φορέας και χάνει τα εγκεκριμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και κινδυνεύει με αποζημιώσεις απέναντι στον εργολάβο».

Η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ΕΣΠΑ, ώστε να δοθεί παράταση στην ολοκλήρωση των έργων μετά το Δεκέμβριο του 2015 και να μη χαθούν οι αντίστοιχες πιστώσεις. «Η διαδικασία γέφυρα χρηματοδότησης είναι χρονοβόρα και δύσκολη και θα δημιουργήσει παύση εργασιών μέχρι να ολοκληρωθεί. Θα καθυστερήσουν οι ουσιαστικές διαδικασίες μέχρι να γίνει επανένταξη», κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου