ΤΟΠΙΚΑ

Οι συνέπειες των capital controls «χτυπούν» την πόρτα των τοπικών επιχειρήσεων

οι-συνέπειες-των-capital-controls-χτυπούν-την-πόρ-394341

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι του ΣΕΒ Θεσσαλίας

Oύτε ο ίδιος ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Θεσσαλίας Απόστολος Παπαδούλης, δεν περίμενε όταν χτυπούσε μέσω ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ καμπανάκι για τις αρνητικές συνέπειες των capital controls, ότι θα ήταν τόσο άμεσα τα πλήγματα για τις τοπικές επιχειρήσεις. Μόλις προχθές δήλωνε στον «Τ»: ότι «τα capital controls» είναι η μεγαλύτερη υφεσιακή πολιτική που μπορεί να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην επιχειρηματικότητα» και χθες «έσκασε» η πρώτη αρνητική επίπτωση που αφορά στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Η απώλεια δύο μεγάλων έργων ύψους 6 εκ. ευρώ που είχε προγραμματισμένα η ΒΕΜΕΚΕΠ, φαίνεται ότι θα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται ήδη στις δύο Βιομηχανικές Περιοχές του Βόλου, αρκετές είναι οι τοπικές εταιρίες που απειλούνται με κατάρρευση εάν δεν χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από τα στοιχεία που ήδη έχουν συγκεντρωθεί, τα σημαντικότερα προβλήματα τον τελευταίο ενάμιση μήνα εντοπίζονται στις εισαγωγές/εξαγωγές, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών Α’ και Β’ υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις, ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών.

Επίσης, προμηθευτές του εξωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς δυσμενείς όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή, ενώ επίσης προκύπτουν προβλήματα στην εξόφληση των εισαγωγών, λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας, όπου σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν εντός των ορίων που επιβάλλουν οι εμπορικές συμφωνίες.

Η εικόνα στις περισσότερες επιχειρήσεις είναι πραγματικά απογοητευτική ως προς το μέλλον, καθώς η παραγωγή ουσιαστικά είναι σε αδράνεια, το προσωπικό σε άδειες και… οι μηχανές θα ξεκινήσουν ξανά από Σεπτέμβριο και «βλέπουμε», όπως λένε τα ίδια τα στελέχη των επιχειρήσεων, αλλά συνειδητοποιούν και οι εργαζόμενοι που στις συζητήσεις μεταξύ τους παραδέχονται ότι τις περισσότερες μέρες δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.

Ο τζίρος εξάλλου των τοπικών επιχειρήσεων όπως εκτιμά ο ΣΕΒ Θεσσαλίας έχει ήδη υποχωρήσει από 30% έως 80% ανάλογα με το αντικείμενό τους, ενώ δεκάδες είναι τα αιτήματα από εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, που αφορούν πληρωμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων και τα οποία εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή και ουδείς γνωρίζει πότε και πόσες θα υλοποιηθούν από την ειδική επιτροπή εγκρίσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου