ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τα απορρίμματα

αυστηρό-χρονοδιάγραμμα-για-τα-απορρί-394431

«Δεν θα είμαστε ο Δήμος που θα του επιβληθεί πρόστιμο για τα απορρίμματα», διεμήνυσε ο Αχιλλέας Μπέος

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τις 5 Σεπτεμβρίου για την ολοκλήρωση της σύνταξης του τοπικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικηθούν πόροι για την υλοποίηση των δράσεων, έθεσε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο νομού. Το τοπικό σχέδιο περιλαμβάνει τη λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (κομποστοποίηση), δημιουργία πράσινων σημείων μέσα στην πόλη για τη συγκέντρωση των άχρηστων υλικών που δεν μπορούν να εναποτεθούν ούτε σε πράσινους ούτε σε μπλε κάδους και διανομή 7.000 καφέ κάδων για την ανακύκλωση των οικιακών οργανικών αποβλήτων. «Δεν θα είμαστε ο Δήμος που θα του επιβληθεί πρόστιμο από το πράσινο ταμείο της Ε.Ε.», διεμήνυσε ο κ. Μπέος, θέτοντας ως στόχο, ο Βόλος να είναι ο πρώτος δήμος σε όλη τη χώρα που θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε για την εξειδίκευση του τοπικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, συμμετείχαν επίσης, ο Δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ο Δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου. Στους απόντες, εκπρόσωποι των Δήμων Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου και Αλοννήσου που θα πρέπει να ενημερωθούν, καθώς τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ ύψους 21 εκ. ευρώ θα κατανεμηθούν σε όλο το νομό και ο τοπικός ΣΥΔΙΣΑ θα αναλάβει το συντονισμό για την εκπόνηση σχεδίων και για τους οκτώ δήμους.

Οπως ανέφερε ο κ. Μπέος, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για το Δήμο Βόλου. Στόχος είναι η διαλογή στην πηγή, η επεξεργασία των απορριμμάτων στη Μονάδα που θα εγκατασταθεί στο ΧΥΤΑ, ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), σε διαφορετική περίπτωση, τα δημοτικά ταμεία θα επιβαρύνονται με το ποσό των 30 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θάβονται κάτω από τη γη. Τα χρήματα θα πηγαίνουν ως πρόστιμο στο πράσινο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν θα είμαστε ο Δήμος που θα του επιβληθεί πρόστιμο», είπε ο κ. Μπέος, καλώντας την 9μελή επιτροπή που συστήθηκε για την εκπόνηση του τοπικού σχεδιασμού να έχει έτοιμη τη μελέτη έως 5 Σεπτεμβρίου.

«Δεν μπορούν να πάρουν και οι 9 άδεια μέσα στον Αύγουστο. Δεν σταματάμε συνεχίζουμε και τον Αύγουστο. Στις 5 Σεπτεμβρίου θέλω το φάκελο στο γραφείο μου. Θα είμαστε ο πρώτος δήμος που θα υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο», έθεσε το στόχο ο κ. Μπέος, δηλώνοντας έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Βόλος είναι από τους λίγους Δήμους που έχει εκπονήσει πιλοτικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. «Είμαστε πολύ μπροστά. Από τους Δήμους δε της Θεσσαλίας είμαστε 100 μέτρα μπροστά», σχολίασε.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βόλου, Στυλ. Διαμαντίδης, ο οποίος προέτρεψε τους Δήμους να απασχολήσουν προσωπικό από τις τεχνικές τους υπηρεσίες, προκειμένου να αποκτούν τεχνογνωσία, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια είτε να απευθυνθούν στο Δήμο Βόλου, είτε σε εξωτερικό συνεργάτη. «Χρειαζόμαστε οκτώ άρτια σχέδια τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Πιλοτική λειτουργία

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει πιλοτικά η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Βόλου, μέσα από την οποία θα προκύψουν και τα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν τη μελέτη γύρω από την αποτελεσματικότητα της κομποστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη λειτουργία της μονάδας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 7.000 καφέ κάδους για τη συλλογή των οικιακών οργανικών αποβλήτων, 4 πράσινα σημεία για συλλογή μεγάλων αντικειμένων, κλαδιών κ.α. μέσα στο Βόλο και από τουλάχιστον ένα σε κάθε δημοτική ενότητα.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Γανωτή η μείωση των απορριμμάτων και η κατάληξη στο ΧΥΤΥ υπολείμματος σε ποσοστό 15% -20%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου