ΤΟΠΙΚΑ

«Να μην παρερμηνευτεί το αποτέλεσμα»

να-μην-παρερμηνευτεί-το-αποτέλεσμα-436372

Από τον πολιτικό φορέα «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη χαιρετίζουμε το άνοιγμα του πρωθυπουργού προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα με τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Το ΟΧΙ ήταν καθαρό και με μεγάλη διαφορά σε σχέση με το ΝΑΙ, κι εξασφαλίζει στον πρωθυπουργό αυτό που ζήτησε. Τώρα πρέπει να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε και ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μια κίνηση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους κι αδιέξοδα.

Οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη προτείνουμε την δημιουργία ενός Φόρουμ με την συμμετοχή όχι μόνο πολιτικών κομμάτων αλλά και κοινωνικών κι επαγγελματικών φορέων με στόχο να συμφωνηθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα έχει ευρύτερη υποστήριξη στην κοινωνία. Ενα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και θα αντιμετωπίζει όλα όσα οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στη χρεοκοπία. Αυτό θα έπρεπε, βέβαια, να έχει γίνει από την αρχή της κρίσης.

Είχαμε καλέσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα γιατί το ερώτημα ήταν ασαφές και μπορούσε το αποτέλεσμα να παρερμηνευτεί. Ενώ στην Ελλάδα θεωρούμε ότι ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ερμηνευτεί εντελώς διαφορετικά από τις διάφορες πλευρές.

Οι «θεσμοί» δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα ως «ναι στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» ή να υιοθετήσουν στάση «τιμωρίας» της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ως μια έκφραση απόγνωσης σημαντικού τμήματος της κοινωνίας και μια ηχηρή επισήμανση ότι «δεν πάει όλο με αυτή την πολιτική». Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στους οπαδούς του GREXIT να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να απομονώσουν τη χώρα. Οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη δέσμευση για να καταλήξουν σε μια δίκαιη συμφωνία άμεσα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και:

  • Συγκεκριμένα μέτρα για μείωση φτώχειας, αύξηση της απασχόλησης και αναζωογόνησης της οικονομίας
  • Ενα χρηματο-οικονομικό πακέτο για επενδύσεις που θα εστιάζουν στην ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών, την αποτελεσματική χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων, την παραγωγική – οικονομική και οικολογική καινοτομία ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία και η απασχόληση, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να στραφεί το αναπτυξιακό μοντέλο προς πράσινη κατεύθυνση
  • Αναδιάρθρωση του χρέους με πλήρη αξιοποίηση υπαρχόντων εργαλείων.

Στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να εξαλειφθεί το κλίμα διχασμού και να αποφευχθεί κλίμα υπεροψίας. Να είναι στο μυαλό όλων ότι το 61% είναι επί συμμετοχής 62%, με 5% λευκό-άκυρο, και κατά συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα του ΟΧΙ εκπροσωπεί ένα 36% του συνολικού εκλογικού σώματος και δεν είναι εν λευκώ εξουσιοδότηση της κυβέρνησης. Η επόμενη μέρα πρέπει επιτέλους να βρει την ελληνική κοινωνία συμφιλιωμένη αλλά κι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις παθογένειές της και να δημιουργήσει τους όρους επαναπροσέγγισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός -μετά το μεγάλο ποσοστό του ΟΧΙ- οφείλει να αποδείξει τώρα ότι θα πετύχει όσα έλεγε ενόψει δημοψηφίσματος:

  • Καλύτερη συμφωνία μέσα σε ελάχιστες μέρες, μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα λιτότητας ή μόνο φορο-εισπρακτικά μέτρα αλλά θα αντιμετωπίσει και την επιπλέον ζημιά που προκλήθηκε, με δεδομένο ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία θα οδηγηθούμε σε οικονομική τραγωδία.
  • Ψήφιση της συμφωνίας- εφόσον υπάρξει- μέσα στις επόμενες μέρες από τα εθνικά κοινοβούλια των 19 Κρατών Μελών (μέσα σε ένα δύσκολο κι εχθρικό περιβάλλον, όπου αυξάνεται η επιρροή όσων υποστηρίζουν ένα GRΕΧΙΤ σε Δανία, Φινλανδία, Γερμανία κα).
  • Αποτροπή κάθε πιθανότητας εξόδου από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ, κι επίλυση της κρίσης μέσα στην Ευρωζώνη.
  • Ανοιγμα των τραπεζών την Τρίτη και διασφάλιση (όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός) των καταθέσεων των πολιτών.
  • Εγγύηση των μισθών και των συντάξεων των πολιτών τις επόμενες μέρες (όχι μόνο των συνταξιούχων)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου