ΤΟΠΙΚΑ

Χρήματα για ένα ακόμη μήνα ~ Σε οικονομική ασφυξία το Π.Θ.

χρήματα-για-ένα-ακόμη-μήνα-σε-οικονομι-440342

Αναβλήθηκε η εξεταστική των φοιτητών για χθες και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου

Σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Ενα ακόμη μήνα θα αντέξουμε. Φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί η μη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, από Σεπτέμβριο δεν θα έχουμε ούτε λογαριασμούς να πληρώνουμε», ανέφερε ο Πρύτανης του ιδρύματος, Γιώργος Πετράκος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έλλειψη ρευστότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν είναι φαινόμενο της τελευταίας εβδομάδας. Από την αρχή του 2015, στο ίδρυμα δεν έχει διατεθεί ούτε μία δόση από τον τακτικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. «Ούτε ευρώ δεν έχουμε πάρει από την αρχή της χρονιάς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος.

Μέχρι στιγμής, το ίδρυμα λειτουργεί με τα ταμειακά διαθέσιμα του 2014 που για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν στο νέο οικονομικό έτος. «Τα χρήματα όμως τελειώνουν. Θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας για ένα ακόμη μήνα. Αν δεν υπάρξει εισροή χρημάτων από Σεπτέμβριο δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε ούτε λογαριασμούς. Το Πανεπιστήμιο θα βρεθεί σε οικονομική ασφυξία κι αυτό δεν θα είναι σχήμα λόγου», υποστήριξε ο κ. Πετράκος.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά του στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης. Το ποσό αφορά σε 2,5 εκ. ευρώ.

Την περασμένη Τρίτη μάλιστα, ο κ. Πετράκος υπέβαλλε αίτημα να μπορέσει να πάρει από το λογαριασμό στην ΤτΕ ποσό 300.0000 ευρώ για να καλύψει ανάγκες του ιδρύματος, όπως λογαριασμούς, έξοδα συντήρησης και καθαριότητας κ.τ.λ.

Υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού

Στο μεταξύ, με αφορμή τις εξελίξεις στη χώρα, ο Πρύτανης του Π.Θ., Γιώργος Πετράκος, είναι ένας εκ των Πρυτάνεων των ΑΕΙ της χώρας, που υπογράφουν κείμενο υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και των πανεπιστημίων μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Δεν είναι δυνατό να διανοηθούμε την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό νόμισμα, που φέρει ελληνικό όνομα, χωρίς να μετέχει σε αυτό η χώρα μας.

Για λόγους πολιτισμικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς.

Αλλά και διότι η ιστορική αυτή κατάκτηση έχει πραγματοποιηθεί με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού.

Στις κρίσιμες για τη χώρα μας στιγμές, με αίσθημα ευθύνης θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει ενδεχόμενο η κατάκτηση αυτή να διακυβευθεί, ούτε στο ελάχιστο. Θεωρούμε επίσης ότι η προάσπιση της ενότητας μας αποτελεί εξίσου σημαντικό διακύβευμα, ώστε, από κοινού, να επωμιστούμε το τελευταίο δύσκολο φορτίο, και στη συνέχεια, να συζητήσουμε και να βάλουμε τους στόχους για το μέλλον της χώρας μας.

Για τους λόγους αυτούς, απευθύνουμε έκκληση τόσο στην Κυβέρνηση προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας κατά την ύστατη αυτή ώρα, όσο και στους ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται σε πρωτοφανείς για την Ευρώπη συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας».

Παράλληλα και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Π.Θ., Μιχάλης Ζουμπουλάκης, υπογράφει κείμενο που εξέδωσαν οι πρόεδροι των Συμβουλίων, με το οποίο απευθύνεται έκκληση στην Κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας:

«Σ’ αυτές τις τραγικές στιγμές που ζει η χώρα μας, τα ΣΙ των Πανεπιστημίων της χώρας κάνουν έκκληση προς την Κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους Εταίρους μας να καταβάλουν – έστω και αυτή τη στιγμή – κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας.

Μιας συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί επί τέλους στις θεμελιώδεις υποχρεώσεις μιας ευνομούμενης πολιτείας προς τους πολίτες της, παιδεία, υγεία, δουλειά.

Τα ΣΙ πιστεύουν στην σημασία της διατήρησης των άρρηκτων ιστορικών δεσμών της Ελληνικής Παιδείας με την Ευρώπη. Η διακινδύνευση ή η αναίρεση αυτής της ιστορικής σχέσης θα έχει μοιραία αποτελέσματα όχι μόνο για την ίδια την παιδεία αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία».

Αναβλήθηκε η εξεταστική

Την αναβολή της εξεταστικής των φοιτητών για χθες και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, αποφάσισε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Η εξεταστική των φοιτητών βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθεί τις δύο συγκεκριμένες ημέρες, λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές να πάνε στις πόλεις τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η εξεταστική αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έως τις 10 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, με απόφαση της πρυτανείας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παραμείνει κλειστό από 3 έως 21 Αυγούστου. Λόγοι οικονομίας σε λειτουργικές δαπάνες επιβάλλουν το κλείσιμο των κτιρίων του ιδρύματος, όπως άλλωστε έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου