ΤΟΠΙΚΑ

Χρεωστικές και «λεφτά στο λεπτό»

χρεωστικές-και-λεφτά-στο-λεπτό-440357

Οι τράπεζες στο Βόλο εκδίδουν άμεσα πλαστικό χρήμα και ανοίγουν λογαριασμούς web – banking

Διευκολύνσεις σε πελάτες και συναλλασσόμενους από τις τράπεζες και στο Βόλο, που στενάζει στις ουρές των ΑΤΜ και στις εισόδους των υποκαταστημάτων, περιμένοντας τη σειρά τους για εξυπηρέτηση.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι συναλλασσόμενοι σε περιβάλλον τραπεζικής αργίας, ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» με τις πολύτιμες αναφορές Διευθυντών υποκαταστημάτων τραπεζών στο Βόλο, παρουσιάζει έναν περιεκτικό οδηγό… επιβίωσης.

– Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν έχουν χρεωστικά κάρτα, συνδεδεμένη με το λογαριασμό μισθοδοσίας, μπορούν να απευθύνονται στα τραπεζικά υποκαταστήματα και να ζητήσουν την έκδοση κάρτας για τα ΑΤΜ. Η έκδοση της κάρτας γίνεται επί τόπου σε μερικά λεπτά. Ο εργαζόμενος είτε πριν, είτε μετά την έκδοση χρεωστικής κάρτας, δεν γίνεται δεκτός στα γκισέ για συναλλαγές.

Ανάληψη μπορεί να κάνει στη συνέχεια, μόνο μέσω ΑΤΜ και με το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ.

– Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δεν επιτρέπεται η προσθήκη δικαιούχου σε λογαριασμό.

– Κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε υπαλλήλους των τραπεζών που έχουν οριστεί γι αυτό και να ανοίξουν άμεσα λογαριασμό ηλεκτρονικών συναλλαγών (web banking).

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας με τους κωδικούς ασφαλείας που λαμβάνει κάθε συναλλασσόμενος, γίνεται άμεσα. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία ηλεκτρονικά ο χρήστης κι εφόσον έχει χρήματα στον συνδεδεμένο λογαριασμό, ανεξαρτήτως αν από τον ίδιο λογαριασμό έχει κάνει ανάληψη του ημερήσιου ποσού των 60 ευρώ ή όχι, μπορεί να μεταφέρει χρήματα σε άλλους λογαριασμούς, (πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα), να πληρώσει λογαριασμούς όπως ΔΕΚΟ, κινητή τηλεφωνία κ.α.

– Κάθε πελάτης τράπεζας που χρησιμοποιεί την υπηρεσία Λεφτά στο λεπτό, έχει τη δυνατότητα μέσω web banking ή smartphone να στείλει χρήματα σε όποιο πρόσωπο επιθυμεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας υπάρχει ΑΤΜ. Ο παραλήπτης που ειδοποιείται μέσω της εφαρμογής με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό μιας χρήσης, μπορεί να κάνει ανάληψη σε ΑΤΜ χωρίς κάρτα, μόνο με τον κωδικό που παρέλαβε στο κινητό του και μέχρι του ημερήσιου ορίου αναλήψεων, δηλαδή 60 ευρώ.

– Στους πελάτες των τραπεζών που έχουν μισθώσει θυρίδες, δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στο χώρο των θυρίδων ούτε και για τη λήψη ή την εναπόθεση τιμαλφών.

– Στις περιπτώσεις προθεσμιακών καταθέσεων, αν και υπάρχουν πολλά αιτήματα πρόωρης λήξης με τους πελάτες να δηλώνουν πως αποδέχονται την επιβάρυνση της ρήτρας πρόωρης εξόφλησης (ποινή), έγινε γνωστό ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις παραμένουν αδιατάρακτες και προς τη διάρκεια και προς το προϊόν.

Για όσες προθεσμιακές καταθέσεις ο πελάτης έχει ζητήσει αυτόματη ανανέωση, θα ανανεώνονται αυτόματα. Για τις υπόλοιπες το ποσό και οι αναλογούντες τόκοι θα μεταφέρονται στον συνδεδεμένο λογαριασμό και ο πελάτης θα μπορεί να διαχειριστεί τα διαθέσιμά του για αναλήψεις, πληρωμές κλπ. εντός των ορίων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

– Παραμένει, αν και θα έπρεπε να είχε ανασταλεί στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, το όριο των 500 ευρώ άνω του οποίου δεν επιτρέπονται συναλλαγές σε μετρητά.

– Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα. Δεν μπορείτε, όμως, ούτε εντός Ελλάδος να προβείτε σε ανάληψη μετρητών με την ή τις πιστωτικές σας κάρτες.

– Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν θα εκδίδονται νέες κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

– Οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις προπληρωμένες κάρτες με τον παραπάνω περιορισμό.

– Οι πάγιες εντολές πληρωμής εκτελούνται κανονικά, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρηματικά ποσά είναι στην Ελλάδα (ΔΕΚΟ, λογαριασμοί ενοικίου κλπ) και υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για την χρέωση του λογαριασμού. Εάν δεν πραγματοποιηθούν πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία. Επίσης, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία.

– Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα αιτήματα των συναλλασσομένων μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) των τραπεζών ή/και μέσω υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στις ιστοσελίδες τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα γίνονται κανονικά.

– Όσοι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεως μετρητών θα εξυπηρετούνται σε κάποιο από τα καταστήματα της τράπεζας πληρωμής, τα οποία ανακοινώνονται και λειτουργούν με σκοπό την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους τους και για συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό 120€, όπως αυτό έχει οριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Για τα καταστήματα της κάθε τράπεζας που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΤ.

– Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται σε ημερήσια βάση και η πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης δεν θα μεταβληθεί σε σχέση με τα ισχύοντα έως την 26η Ιουνίου 2015. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα.

– Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες, συνεπώς οι κομιστές δεν θα απολέσουν τα δικαιώματά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου