ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έχουν σταλεί οι εκλογικοί σάκοι για το δημοψήφισμα της Κυριακής

δεν-έχουν-σταλεί-οι-εκλογικοί-σάκοι-γι-440570

Πιέζουν οι χρόνοι, κυρίως για την αποστολή υλικού στις Β. Σποράδες

Με δεμένα τα χέρια βρίσκονται τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και των Δήμων καθώς από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι και χθες, δεν είχε αποσταλεί στο σύνολό του το εκλογικό υλικό και κατά συνέπεια δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η πλήρωση των εκλογικών σάκων και να αρχίσει η διανομή τους.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει για τους χρόνους αποστολής υλικού στους εκλογικούς αντιπροσώπους των Β. Σποράδων καθώς σήμερα θα εκτελεστούν συγκεκριμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Βόλο προς τα νησιά και αν τα συνεργεία δεν παραλάβουν το υλικό από το Υπουργείο, είναι άγνωστο πως οι εκλογικοί σάκοι θα παραδοθούν έγκαιρα στα εκλογικά τμήματα.

«Τα συνεργεία μας έχουν προχωρήσει στην κατανομή του υλικού αλλά περιμένουμε την αποστολή από το Υπουργείο του υπολειπόμενου υλικού (βιβλίο πρακτικού ψηφοφορίας κ.α.), ώστε το περιεχόμενου κάθε σάκου να είναι πλήρες και στη συνέχεια να γίνει η αποστολή. Δυστυχώς μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, δεν είχε παραληφθεί το υπολειπόμενο υλικό και οι σάκοι δεν εστάλησαν. Οι χρόνοι είναι πιεστικοί, καθώς απομένει μόνο το Σάββατο για να γίνουν οι αποστολές ώστε την Κυριακή το πρωί να είναι όλα έτοιμα για να αρχίσει στις 7 π.μ. η ψηφοφορία», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 2421352569 των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν ενώ τα αποτελέσματα θα αναρτώνται αύριο Κυριακή στον ιστοχώρο http://ekloges.thessaly.gov.gr.

Στη Μαγνησία μετά τη συγχώνευση των δύο αμιγώς εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών, θα λειτουργήσουν συνολικά 317 εκλογικά τμήματα εκ των οποίων το 126 θα είναι κενό καθώς οι εκλογείς του, δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν (ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων).

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει αύριο Κυριακή στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, ενώ οι εκλογείς θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Επίσης, ίδια με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι η σύνδεση και των εφορευτικών επιτροπών, ενώ να σημειωθεί πως τόσο στα μέλη τους όσο και στους δικαστικούς αντιπρόσωπους, δεν έχει επιδοθεί νέα εντολή διορισμού τους.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του επί του τιθέμενου µε το δημοψήφισμα ερωτήματος «θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό». Με δεδομένο ότι στη χώρα µας διαδικασία δημοψηφίσματος διεξάγεται μετά την παρέλευση πολλών ετών – από το 1974 – και καθώς είναι εκ του νόμου υποχρεωτική η εκτύπωση ενιαίου ψηφοδελτίου µε τις δύο εναλλακτικές απαντήσεις επί του τιθέμενου ερωτήματος, αλλά και προς διευκόλυνση των εκλογέων, το ψηφοδέλτιο βάσει του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, φέρει κάτω από κάθε απάντηση τετράγωνο, εντός του οποίου θα τίθεται από κάθε εκλογέα ο σταυρός µε τον οποίο θα δηλώνει την προτίμησή του.

Επισημάνεται ότι, η τοποθέτηση του σταυρού εκ μέρους του εκλογέα είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειμένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου. Αυτή άλλωστε είναι η Απόφαση της ειδικής διακοµµατικής επιτροπής που συνήλθε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 30 Ιουνίου 2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου