ΤΟΠΙΚΑ

Στο ναδίρ η ανακύκλωση

στο-ναδίρ-η-ανακύκλωση-445296

Ανακυκλώνονται μόλις 1,8 κιλά αντί 4 κιλών ηλεκτρικών συσκευών ανά άτομο ανά χρόνο

Μόλις 1,8 κιλά ηλεκτρικών συσκευών ανά κάτοικο ανά έτος ανακυκλώνονται σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί μέσω ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά και της εθνικής νομοθεσίας και η οποία αφορά στην ανακύκλωση τουλάχιστον 4 κιλών ηλεκτρικών συσκευών ανά κάτοικο ανά έτος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω επεσήμανε ο κ. Χάρης Αγγελακόπουλος- υπεύθυνος του έργου INFOCYCLE, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Volos Palace, στο πλαίσιο του διετούς έργου του προγράμματος LIFE + του χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως συντονιστής δικαιούχος το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΗΗΕ Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και ως συνδικαιούχοι οι Terra Nova ΕΠΕ Περιβαλλοντική – Τεχνική – Συμβουλευτική και η εταιρεία παραγωγής ΧΥΖ.

Το INFOCYCLE αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μη περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των ΑΗΗΕ από τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω της ενημέρωσής τους για τις βλαπτικές επιπτώσεις από αυτήν, αλλά και της εκπαίδευσής τους για την ορθή διαχείριση των ΑΗΗΕ στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πραγματοποιούνται ενέργειες επικοινωνίας και δράσεις εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελακόπουλο, η Θεσσαλία όπως και η Ηπειρος όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα ενημέρωσης παρουσιάζουν τους πιο χαμηλούς δείκτες ανακύκλωσης και γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκαν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης.

Οπως εξήγησε ο κ. Αγγελακόπουλος, η μη σωστή διαχείριση των άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο. «Περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία για το περιβάλλον αν δεν ανακυκλωθούν με τον εγκεκριμένο τρόπο. Μία τηλεόραση περιέχει βαρέα μέταλλα που επηρεάζουν τον υδροφορέα, ενώ το ψυγείο λειτουργεί με υγρά τα οποία προσβάλλουν τη στοιβάδα του όζοντος», ανέφερε ο ίδιος.

Οικονομικός έλεγχος

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο τριήμερο οικονομικός έλεγχος στο Δήμο Βόλου για το πρόγραμμα Life Clim Local 2020, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα -ύψους 1,3 εκ. ευρώ- που πιστώθηκαν στο Δήμο μέσω του προγράμματος το οποίο έληξε τον Ιούνιο του 2012, μετουσιώθηκαν σε δράσεις.

Μέσω του προγράμματος, δημιουργήθηκε τοπικό σχέδιο δράσης για το κλίμα, παρεμβάσεις σε δύο σχολικά κτίρια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αντικατάσταση λαμπτήρων σε σχολεία και εξωτερικούς χώρους, leasing έξι μηχανημάτων καθαριότητας, λειτούργησε πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης, έγινε αγορά 350 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, ενώ δημιουργήθηκε επιτραπέζιο παιχνίδι για το κλίμα, το οποίο διανεμήθηκε σε μαθητές της στ’ δημοτικού. Επιπλέον έγιναν ενημερωτικές δράσεις, ενεργειακός έλεγχος σε σχολικά κτίρια του Δήμου και ενίσχυση του προγράμματος ανακύκλωσης στα σχολεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου