ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς οικονομικές καταστάσεις εταιρείες με βιβλία γ’ κατηγορίας

χωρίς-οικονομικές-καταστάσεις-εταιρ-498259

Με κίνδυνο προστίμων κινδυνεύουν αρκετές, επειδή δεν έχουν διευκρινιστεί οι εκπιπτόμενες δαπάνες

Στον «αέρα» οι οικονομικές καταστάσεις εταιρειών με βιβλία γ’ κατηγορίας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι εκπιπτόμενες δαπάνες, ενώ η προθεσμία υποβολής τους στο ΓΕΜΗ λήγει στις Ι0 Ιουνίου και οι εταιρείες κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας, Νίκος Μπουρμπούλιας η καθυστέρηση στην υποβολή γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου καθώς οι φοροτεχνικοί δεν μπορούν να συντάξουν τις καταστάσεις εάν δεν διευκρινιστεί το φορολογικό καθεστώς με τις δαπάνες.

«Οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών έπρεπε να είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή, δυστυχώς όμως το υπουργείο δεν έχει εκδώσει την απόφαση με τις εκπιπτόμενες δαπάνες» είπε ο ίδιος.

Οι οικονομικές καταστάσεις έχουν ως τελικό αποδέκτη τις Τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους κάνουν την ετήσια αξιολόγηση των εταιρειών. «Θα καθυστερήσουμε στην υποβολή, όχι όμως με δική μας υπαιτιότητα» είπε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος Φοροτεχνικών θα βγάλει ενημερωτική ανακοίνωση.

Να επισημανθεί ότι μετά τις οικονομικές καταστάσεις οι φοροτεχνικοί υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες τρέχουν επίσης με ρυθμούς χελώνας.

«Δεν υπάρχει ανταπόκριση για την υποβολή, ενώ κι εμείς βρισκόμαστε σε στάση αναμονής καθώς κατά την εκκαθάριση παρατηρούνται λάθη» είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών διευκρίνισε ότι προβλήματα με την ενημέρωση του συστήματος παρουσιάζονται στους τόκους σε λογαριασμούς με συνδικαιούχους αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων.

«Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε το υπουργείο Οικονομικών να αναβαθμίσει την εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε με καθυστέρηση 3,5 μηνών. Πλέον είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην προβλεπόμενη προθεσμία ούτε για τους μισούς από τους φορολογούμενους πολίτες» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου