ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσα» λόγω τουριστικής σεζόν στη Μαγνησία

ανάσα-λόγω-τουριστικής-σεζόν-στη-μα-498366

Αύξηση των προσλήψεων μερικής και πλήρους απασχόλησης

Η έναρξη της τουριστικής σεζόν δίνει «ανάσα» στην απασχόληση. Θετικό είναι το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται από το σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας στη Μαγνησία και ειδικότερα στις Βόρειες Σποράδες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι προλήψεις υπερτερούν των αποχωρήσεων και καταγγελιών συμβάσεων κατά 318 άτομα στη Μαγνησία τον προηγούμενο μήνα σε κλάδους όπως των σερβιτόρων, μαγείρων σε ξενοδοχεία και ταβέρνες – ουζερί, καμαριέρες και υπάλληλους υποδοχής. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, το 56,78% των προσλήψεων είναι πλήρους απασχόλησης, το 38,57% είναι μερικής απασχόλησης.

Ειδικότερα στη Μαγνησία έγιναν 1.680 προσλήψεις, οι περισσότερες εποχικού προσωπικού, ενώ την ίδια περίοδο αποχώρησαν οικειοθελώς 667 άτομα, καταγγέλθηκαν 303 συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ 392 συμβάσεις ορισμένου χρόνου επίσης δεν ανανεώθηκαν. Στις Βόρειες Σποράδες αντίστοιχα έγιναν 478 προσλήψεις, αποχώρησαν οικειοθελώς 28 εργαζόμενοι από τη δουλειά τους, ενώ 7 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου είδαν την πόρτα της εξόδου αφού καταγγέλθηκε η σύμβασή τους και 2 ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους.

Παρ’ όλα αυτά σε επίπεδο Μαγνησίας, το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων προσμετράται σε 318 επιπλέον προσλήψεις, ενώ στις Βόρειες Σποράδες επίσης υπάρχει θετικό ισοζύγιο με 441 προσλήψεις.

Συνολικά και στους τέσσερις Θεσσαλικούς Νομούς τον Απρίλιο, προσμετρήθηκαν 6.417 προσλήψεις, 2.317 άτομα αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, ενώ επίσης καταγράφηκαν 864 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 1.599 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που επίσης καταγγέλθηκαν.

Θετικό ισοζύγιο το πρώτο 4μηνο

Θετικό εξάλλου είναι το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων και το πρώτο 4μηνο του 2015. Ειδικότερα στη Μαγνησία, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο συνολικά 5.856 προσλήψεις, ενώ 2.850 εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους. Επίσης καταγγέλθηκαν αυτούς τους τέσσερις μήνες 1.246 συμβάσεων αορίστου χρόνου, ενώ άλλες 1.494 συμβάσεις ορισμένου χρόνου επίσης δεν ανανεώθηκαν. Παρά τις αποχωρήσεις και τις καταγγελίες συμβάσεων οι προσλήψεις υπερτερούν κατά 339 άτομα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για ολόκληρες τις Σποράδες καθώς έγιναν συνολικά 580 προσλήψεις, 58 εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αποχωρούν οικειοθελώς, 47 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ απασχολούνταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ακόμη 42 εργαζόμενοι έμειναν επίσης στο δρόμο… χωρίς δουλειά καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν. Οπως και στη Μαγνησία, έτσι και στις Σποράδες, οι προσλήψεις υπερτερούν των συμβάσεων που καταγγέλθηκαν κατά 433.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου