ΤΟΠΙΚΑ

Υποχρεωτικά τα προληπτικά μέτρα

υποχρεωτικά-τα-προληπτικά-μέτρα-498611

Για τον ψεκασμό με γεωργικά φάρμακα – Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα

Λήψη υποχρεωτικών προληπτικών μέτρων προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος για την ορθή εφαρμογή ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα» συνιστά η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Ειδικότερα η Δ/νση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει ότι για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του επαγγελματία χρήστη η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους, καθώς και η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας έκθεσης ανθρώπων σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος.

Για το λόγο αυτό o χρήστης γεωργικών φαρμάκων οφείλει να λαμβάνει τα μέτρα όπως ο ψεκασμός να διενεργείται σε μέρες και ώρες που μειώνεται η πιθανότητα έκθεσης ανθρώπων σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος.

Επίσης τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ), είτε να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles), είτε να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα για τη μείωση του μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Παράλληλα μην πνέει δυνατός άνεμος κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, ενώ σε περίπτωση μεταβολής της έντασης του ανέμου και ειδικά σημαντικής αύξησής του κατά την εφαρμογή, ο ψεκασμός πρέπει να σταματά άμεσα μέχρι τη μείωση της έντασης των ανέμων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως που ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την έναρξη του ψεκασμού. Για τους παραβάτες προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα, σύμφωνα με το άρθρο 45 του νόμου 4036/2012 (Α΄8).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου