ΤΟΠΙΚΑ

Στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία ο κ. Ιγνάτιος

στην-ανωτάτη-εκκλησιαστική-ακαδημία-499345

Διάλογος για την Εκκλησία

Την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 25 Μαΐου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διορθόδοξες σχέσεις, Διαχριστιανικοί και Διαθρησκειακοί Διάλογοι». Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα: «Η Ορθοδοξία στο κόσμο σήμερα».

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ξεκίνησε με την αναφορά του στο όραμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, σχετικά με τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Στη συνέχεια μίλησε από καρδιάς και μετέφερε τις εμπειρίες του από συναντήσεις σε Διορθόδοξο και Διαχριστιανικό επίπεδο. Ανέφερε τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να γίνει κληρικός και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσωπο του Γέροντός του, Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του στην παγκόσμια αδελφότητα ορθοδόξων νεολαιών «Σύνδεσμος», όπου εκεί γνώρισε και βίωσε την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και ανέπτυξε το τρίπτυχο Παράδοση – Ευχαριστία -Ελευθερία. Τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στις Διορθόδοξες σχέσεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την καταλυτική παρουσία που διαδραματίζει η Ορθόδοξη παρουσία στο Π.Σ.Ε., καθώς και ποια είναι τα επιτεύγματα της Ορθοδοξίας στην Οικουμενική κίνηση. Στο πλαίσιο της 30χρονης παρουσίας του Π.Σ.Ε., μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι καταστροφικές συνέπειες του φανατικού Ισλάμ.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο όραμα των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, με πρωτεργάτη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προϊστορία της προετοιμασίας της Συνόδου και επεσήμανε ότι δυστυχώς η Ορθοδοξία ακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, ειδικά στη Μέση Ανατολή σήμερα και στα Βαλκάνια παλαιότερα, δεν επέτρεψαν τη σύγκλησή της.

Τέλος διαβεβαίωσε απόλυτα ότι «οι Ελληνες Ορθόδοξοι Θεολόγοι, Κληρικοί και Λαϊκοί, παραμένουν ακραιφνώς στο Ορθόδοξο Δόγμα και δεν υποχωρούν σε θέματα πίστεως, όπου και αν αυτοί εκπροσωπούν την Εκκλησία μας».

Η συνάντηση έκλεισε με ερωτήσεις που υπέβαλαν στο Σεβασμιώτατο, τόσο οι Καθηγητές όσο και οι φοιτητές της Α.Ε.Α.Θ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου