ΤΟΠΙΚΑ

Πραγματικότητα τέλος Ιουνίου ο αναπτυξιακός Νόμος

πραγματικότητα-τέλος-ιουνίου-ο-αναπτ-502166

Κατανόηση στην αγωνία των βιομηχάνων εξέφρασε ο υπουργός

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με έντιμο συμβιβασμό μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ Θεσσαλίας – Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδος.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε επίσης πακέτο μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και μέτρα για το ενεργειακό κόστος και ανέλαβε τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου ο νέος αναπτυξιακός Νόμος θα είναι γεγονός.

Ο Υπουργός άκουσε τα αιτήματα του βιομηχανικού κόσμου με κύρια την έγκαιρη έναρξη του νέου ΕΣΠΑ και την έκδοση ενός αναπτυξιακού Νόμου που θα προσελκύει επενδύσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Εχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα καταθέσουμε ένα νέο αναπτυξιακό Νόμο» είπε ο κ. Σταθάκης, εκφράζοντας κατανόηση στα υφιστάμενα προβλήματα που προκαλεί το υφιστάμενο καθεστώς στην ελληνική βιομηχανία. Παράλληλα ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τα μέτρα για τη στήριξη της νεανικής και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που είναι ζητούμενο και για τον ΣΕΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικώς με τις εξελίξεις στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα διόδια, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι στα θέματα των αυτοκινητοδρόμων αναζητά λύσεις οι οποίες θα είναι συμβατές με τη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. «Στα θέματα των υποδομών, επίσης δίνει μία προτεραιότητα σε σχέση με τη νέα περίοδο, νομίζω, όμως, ότι θέλει λίγο χρόνο ακόμη για να αποσαφηνίσει τα μέτρα τα οποία προτείνει στο πλαίσιο των σημερινών συμβάσεων που υπάρχουν» συμπλήρωσε.

Η Συνέλευση

«Την περίοδο που διανύουμε, το γεγονός ότι η χώρα έχει αποφύγει τη ρήξη, έστω και με καθυστέρηση, καταλήγοντας σε συμφωνία οριοθετεί μία σοβαρή εξέλιξη. Δεν είναι ωστόσο αρκετό» είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ευριπίδης Δοντάς.

Χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ώστε να χτιστεί το παραγωγικό μοντέλο που βγάζει σε αναπτυξιακό ξέφωτο, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να έχει αποσαφηνισμένες κατευθύνσεις, αλλά και αποτελεσματικές πολιτικές.

Οπως εξήγησε, η υφιστάμενη κατάσταση θα συνεχίζεται και η παραγωγική λειτουργία της χώρας θα υποβαθμίζεται περαιτέρω, και θα διαβρώνεται επικίνδυνα το μεταποιητικό της δυναμικό αν δεν τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Επικαλούμενος τον αρνητικό πληθωρισμό είπε ότι «το κόστος της ενέργειας σκοτώνει την παραγωγή, το εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου προϊόντος», ενώ αναφορά έκανε και στη φιλολαϊκή, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική των κυβερνήσεων στο ασφαλιστικό με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανήκει στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ με το υψηλότερο μισθολογικό κόστος.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στη φορολογία, την έλλειψη ρευστότητας, την ανασφάλεια και πρόσθεσε ότι η εγχώρια βιομηχανία περιμένει μία σοβαρή και συνεπή βιομηχανική πολιτική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μεταξύ άλλων είπε ότι μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και την εξασφάλιση της ρευστότητας για την οικονομία η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να μπορέσει να αξιοποιηθεί το πακέτο Draghi, αλλά και να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) – που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και των επιχειρήσεών της.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Απόστολος Παπαδούλης είπε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η κρισιμότερη μετά τη μεταπολίτευση και το πολιτικό προσωπικό οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να αναζητήσει διεξόδους συνεννόησης και συναίνεσης.

«Ασφαλώς και η συναίνεση δεν είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Είναι κορυφαία όμως επιλογή όταν η κρίση απειλεί όρους της Δημοκρατίας. Μπορεί οι πολιτικές του Μνημονίου να κατακρίθηκαν και να πετάχτηκαν στο πυρ το εξώτερο. Κανείς, όμως, δεν αναλογίστηκε ότι για τη φουρτούνα δεν ευθύνεται η θάλασσα αλλά ο άνεμος» συμπλήρωσε.

Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Εργου του Συνδέσμου για το 2014 από το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. του Συνδέσμου, κ. Κωνσταντίνο Κουρκούμπα, του Οικονομικού Απολογισμού 2014 και του Προϋπολογισμού 2015 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από την κα Κιντά Ιωάννα, εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου