ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιστροφή Παπαδιαμαντικών θησαυρών στη Σκιάθο

επιστροφή-παπαδιαμαντικών-θησαυρών-503538

Σπάνια τεκμήρια πλαισιώνουν σημερινή εκδήλωση με το αίτημα της μελλοντικής «φιλοξενίας» στο Μουσείο Παπαδιαμάντη

Εβδομήντα έξι χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη γενέτειρά του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8:30μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Μπούρτζι», του Δήμου Σκιάθου.

Ειδικά για τη σημερινή εκδήλωση έχουν τοποθετηθεί σε ειδικές προθήκες αυθεντικά αντικείμενα του κορυφαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, τα οποία ανήκουν στο αρχείο του Παρνασσού και το ιστορικό αρχείο ΕΛΙΑ.

Πρόκειται για χειρόγραφα, το μολύβι, το απολυτήριο, το χειρόγραφο βιογραφικό, επιστολή του Παπαδιαμάντη στο Αγιο Ορος και δεκάδες ακόμη σπάνια αντικείμενα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Σκιάθο, την πατρίδα του.

Τα συγκεκριμένα αυθεντικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, στο νησί ειδικά για τη σημερινή εκδήλωση, ενώ τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» προτίθενται να καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου ορισμένα από αυτά τα σπάνια τεκμήρια να κοσμήσουν μελλοντικά τις προθήκες του Μουσείου Παπαδιαμάντη.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θόδωρος Τζούμας, υπογραμμίζει ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες, σε συνεργασία με τον «Παρνασσό» προκειμένου να εκτεθούν μελλοντικά, σε μόνιμη βάση στο Μουσείο Παπαδιαμάντη, ορισμένα από τα παραπάνω τεκμήρια».

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και τιτλοφορείται «Παπαδιαβαίνοντας… στα ίχνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο χώρο και στο χρόνο».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και Θεοδόσης Τρακόσας, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου.

Ομιλητές είναι οι: Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, Σταύρος Σταύρου, αναπληρωματικό Μέλος της Εφορείας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και Κίμων Παπαδημητρίου, Δρ Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ο οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ψηφιακό χάρτη με τοπωνύμια από το έργο του.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αφιέρωμα στην ποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου και σε πρώτη εκτέλεση σε μουσική του Αντώνη Βασιλάκη (μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»), το ποίημα «Η Γλυκοφιλούσα» (1894), μια ελεύθερη απόδοση στίχων του 83ου Ψαλμού του Δαυίδ από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για τους Σκιαθίτες και όπως αναφέρει ο κ. Τζούμας «είναι ανάγκη να ανατρέχουμε κάθε φορά στο έργο του Παπαδιαμάντη και όσο πιο δύσκολοι είναι οι καιροί, τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη να διαβάζουμε ουσιαστικά τον Παπαδιαμάντη και να τον χρησιμοποιούμε στη ζωή μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου