ΤΟΠΙΚΑ

Δίμηνη διαβούλευση για τα λατομεία ~ Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση

δίμηνη-διαβούλευση-για-τα-λατομεία-σε-503618

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Πηλίου αποφασίστηκε τελικά η αναστολή της αποβολής

Σε δίμηνη διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (Δήμος Νοτίου Πηλίου, Λατόμοι, Νομικοί Σύμβουλοι κ.α.) ώστε να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τη λειτουργία λατομικών δημοτικών χώρων της Δημοτικής Ενότητας Αφετών, συμφώνησαν χθες όσοι συμμετείχαν στη φορτισμένη – και με διαστήματα μεγάλης έντασης – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η Δημοτική Αρχή δεν επέμεινε τελικά στη διοικητική αποβολή των μισθωτών λατόμων από δημοτικές λατομικές εκτάσεις καθώς εκτός από τις αντιδράσεις των εκατοντάδων λατόμων που συγκεντρώθηκαν στο χώρο συνεδρίασης του ΔΣ, συνεκτίμησε και τις προτάσεις του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρ. Μπουκώρου και του εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας κ. Αγγ. Λεμονή για απόσυρση του θέματος και εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Οι λατόμοι που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια έναντι ετήσιου μισθώματος 500 περίπου ευρώ (κατά κεφαλή) λατομικές εκτάσεις του Δήμου, θεωρούν ότι η διοικητική αποβολή τους που αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου λόγω μη καταβολής μισθωμάτων και μη σύστασης συνεταιρισμών εκμετάλλευσης αντί της μορφής του σωματείου που έχουν σήμερα, τους στερεί τη δυνατότητα να βιοποριστούν και τους στέλνει στην ανεργία αν και υπάρχουν λύσεις, τις οποίες όπως τονίζουν, έχουν προτείνει κατ’ επανάληψη στη Δημοτική Αρχή.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Ν. Πηλίου, επανέλαβε χθες δια του Δημάρχου κ. Ν. Φορτούνα και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Μιλτ. Παπαδημητρίου ότι το ισχύον παράνομο καθεστώς λειτουργίας των λατομείων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρότεινε τη σύσταση Συνεταιρισμών αποκλειστικά από μόνιμους κατοίκους των περιοχών, την απευθείας ανάθεση στους συνεταιρισμούς την εκμετάλλευση των λατομικών χώρων και την υπογραφή συμφωνητικών μίσθωσης που μπορεί να γίνει την επομένη της σύστασης των συνεταιρισμών. «Δεν νοείται, τονίστηκε και πάλι, η συνέχιση αυτού του καθεστώτος όπου η Δημοτική Αρχή υποχρεούται να πληρώνει τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την μη τήρηση των περιβαλλοντολογικών όρων και λοιπών συμβατικών υποχρεώσεών τους, όπως προσφάτως μας επιβλήθηκε πρόστιμο 36.000 ευρώ που υποχρεούται άμεσα να το καταβάλλει ο Δήμος από τις πράξεις και παραλήψεις των λατόμων».

Με μαζικό και δυναμικό τρόπο, οι λατόμοι ζήτησαν την εξεύρεση λύσης αντί της αποβολής τους από τα δημοτικά λατομεία

Δεκτή η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Χρ. Μπουκώρος

Μιλώντας μετά τους εκπροσώπους των λατόμων, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρ. Μπουκώρος ο οποίος αφού χαρακτήρισε τα λατομεία της περιοχής ως μια από τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες του Νότιου Πηλίου, η οποία πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα καθώς δίνει δουλειά σε περίπου χίλιους ανθρώπους, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για να βρεθεί λύση στο φλέγον πρόβλημα που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής πρότεινε την αναβολή λήψης απόφασης για δύο μήνες και στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε με τη διεύρυνση της υπάρχουσας Επιτροπής Λατομείων, είτε με τη σύσταση νέας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, όλων των δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι των λατόμων από τα τέσσερα χωριά, να διερευνηθούν όλες οι νόμιμες δυνατότητες για το καθεστώς λειτουργίας των λατομείων. Επίσης ο κ. Mπουκώρος πρότεινε έργο της επιτροπής να είναι η διασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας στα λατομεία και η αποτροπή κάθε πιθανότητας αλλαγής του καθεστώτος εκμετάλλευσης. «Από τα λατομεία ζουν τέσσερα χωριά και πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των λατόμων» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μαγνησίας, ο οποίος διακόπηκε αρκετές φορές από τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων λατόμων και των οικογενειών τους.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Ν. Φουρτούνας έσπευσε να χαρακτηρίσει την πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας «εποικοδομητική και χρήσιμη» και υπογραμμίζοντας τη διάθεσή του τα λατομεία να παραμείνουν στους λατόμους, πρότεινε να γίνει δεκτή η συγκεκριμένη πρόταση.

Τελικά, σε ατμόσφαιρα συναίνεσης και σύμπνοιας αποφασίστηκε ομόφωνα η επανενεργοποίηση της επιτροπής λατομείων, η οποία εντός δύο μηνών θα πρέπει να έχει καταθέσει τις οριστικές της προτάσεις για το ζήτημα.

Κατευναστική παρέμβαση του Χρ. Μπουκώρου και αποδοχή της πρότασής του για δίμηνη διαβούλευση

Οι λατόμοι

Τα σωματεία λατόμων δημοτικής ενότητας Αφετών Δήμου Νοτίου Πηλίου, αποχώρησαν ικανοποιημένα από τη συνεδρίαση καθώς απετράπη η διοικητική αποβολή τους και δίνεται η δυνατότητα εντός διμήνου να γίνει επεξεργασία της καλύτερης λύσης.

Με ανακοίνωσή τους «ευχαριστούν θερμά όλους τους λατόμους, τους επαγγελματικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας, το βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. κ. Χρ. Μπουκώρο, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου Κ. Δελημήτρου, κ. Γ. Μπάλα, τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο κ. Γ. Λούμα, τον πολιτιστικό σύλλογο Συκής «Γ. ΡΗΜΑΤΗΣΙΔΗ», το Δ.Σ. εξωραϊστικού και πολιτιστικού συλλόγου Λαμπινούς οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό μας και μας συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο άλλα και δίκαιο αγώνα μας έναντι στην απόφαση της δημοτικής αρχής νοτίου Πηλίου να επιβάλει την ισχύ διοικητικών αποβολών μας από τους λατομικούς μας χώρους. Επίσης ευχαριστούμε θερμά την κα Δανάη Τζίκα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας η οποία στάθηκε στο πλευρό μας και κατέγραψε το πρόβλημά μας αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τέλος ευχαριστούμε όλα τα Μ.Μ.Ε. που μας έδωσαν βήμα ώστε να αναδείξουμε το πρόβλημα μας και να βρούμε μια αίσια λύση για εμάς αλλά και για το δήμο μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου