ΤΟΠΙΚΑ

Κονδύλια 1,5 δισ. για την έρευνα

κονδύλια-15-δισ-για-την-έρευνα-503646

Καθοριστικός ο ρόλος των συνεργατικών σχηματισμών, όπως τονίστηκε σε ημερίδα στον Τσαλαπάτα

Με 1,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί στη νέα προγραμματική περίοδο η έρευνα όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν χθες στο Βόλο στο συγκρότημα Τσαλαπάτα το Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Enterprise Europe Network – Hellas.

Στην ημερίδα συζητήθηκε ο ρόλος των συνεργατικών σχηματισμών στην ευφυή εξειδίκευση και ανάπτυξη με το Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Θωμά Μαλούτα να επισημαίνει ότι μπορεί το ζητούμενο να είναι η κατανομή των πόρων, αυτό όμως πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των στόχων.

Ο κ. Μαλούτας μάλιστα απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και του ΣΕΒ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι θα πρέπει και εκ μέρους τους να δοθεί οικονομική βαρύτητα και να υπάρξει συνδρομή στην έρευνα, ενώ επίσης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μαζί με το ΤΕΙ και το Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους στους οποίους μπορεί να στηρίζεται και θα στηριχθεί στο μέλλον η έρευνα.

Από την πλευρά του ο Παν. Χατζηνικολάου διευθυντής υποστήριξης δράσεων έρευνας και καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, εκτίμησε ότι με τα κονδύλια του1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της έρευνας μπορούν να γίνουν πολλά θετικά βήματα και διατύπωσε την άποψη ότι το κυρίαρχο ζητούμενο είναι να υπάρξει συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, που είναι και το βασικό ζητούμενο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας, Ηλίας Χούστης με τη σειρά του, ανέφερε ότι οι συνεργατικοί σχηματισμοί αποτελούν μία νέα μορφή ανάπτυξης επιχειρηματικότητας που απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς μέσα από αυτές τις συνέργειες έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν οικονομίες κλίμακας, να εξασφαλίσουν τεχνογνωσία και να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους χρηματοδότηση. Ο κ. Χούστης επίσης μίλησε για το ποια θα πρέπει να είναι η οργάνωση των συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας, στους οποίους η κοινωνία, τα ερευνητικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς και οι οργανισμοί χρηματοδότησης αναπτύσσουν συνέργιες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι όπως τονίστηκε στην ημερίδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις προβλέπουν ότι πολύ σύντομα θα έχει καθιερωθεί ο θεσμός των συνεργατικών σχηματισμών και προετοιμάζονται γι’ αυτό. Οι στόχοι που θέτουν οι περισσότερες ς επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων τους, στη συμμόρφωσή τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία και στη βελτίωση της φήμης/εικόνας της επιχείρησης, η μείωση των ρύπων και των αποβλήτων και η μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι παράγοντες που έχουν εντοπιστεί να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο και θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τις ελληνικές επιχειρήσεις του cluster φαίνεται να είναι: η οικονομική κατάσταση της χώρας, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των ωφελειών για τους χρήστες των νέων «προϊόντων» της αειφόρου δόμησης, η εφαρμογή καταλλήλων και αποτελεσματικών μεθόδων προβολής, προώθησης και διαφήμισης της αειφόρου δόμησης και η υποστήριξη των όποιων επενδύσεων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου