ΤΟΠΙΚΑ

Οδύσσεια η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

οδύσσεια-η-υποβολή-φορολογικών-δηλώσ-504147

Η Οδύσσεια της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται. Οπως ενημερώνει ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, σε πολλές περιπτώσεις κατά την υποβολή δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων, ενώ ο φόρος τόκων δεν υπολογίζεται σωστά, εκκρεμεί η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες δαπάνες φορολογούνται ούτε έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης του εισοδήματος από τα φωτοβολταϊκά.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση του ΣΟΛ αναφέρονται τα εξής προβλήματα:

1. Σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων στο έντυπο Ε2 προσυμπληρωμένα βάσει του Ε9 ή του περσινού Ε2. Σε τέτοιες περιπτώσεις μην προχωρήσετε στη συμπλήρωση των στοιχείων, αλλά αναμείνατε, καθώς σταδιακά συνεχίζεται η ενημέρωσή τους από τη ΓΓΠΣ.

2. Σχετικά με τους τόκους των καταθέσεων έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που ο φόρος τόκων δεν έχει υπολογιστεί σωστά. Μάλιστα εάν λόγω στρογγυλοποίησης υπερβαίνει το 15% του ποσού των τόκων, τότε με την καταχώρηση η δήλωση πάει για εκκαθάριση στη ΔΟΥ.

3. Εκκρεμεί η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο φορολόγησης της ιδιοχρησιμοποίησης των αγροτεμαχίων.

4. Προσοχή μεγάλη απαιτείται αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις – αποζημιώσεις και την ορθή συμπλήρωση του Ε3. Απαιτείται να εκδοθούν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση ειδικά αυτών των περιπτώσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη στην υποβολή των εντύπων.

5. Αναμένεται επίσης η εγκύκλιος για τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

6. Δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος από φωτοβολταϊκά άνω των 10kw.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου