ΤΟΠΙΚΑ

Σχολεία φοβούνται ότι θα συρρικνωθούν

σχολεία-φοβούνται-ότι-θα-συρρικνωθού-545764

Λόγω χωροταξικής κατανομής του μαθητικού πληθυσμού

Ανησυχία για το ενδεχόμενο συρρίκνωσής τους από το νέο σχολικό έτος, εκφράζουν λύκεια του νομού, με αφορμή το νέο χωροταξικό χάρτη κατανομής των μαθητών, που συντάσσεται αυτή την περίοδο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Μολονότι ο «χάρτης» δεν έχει ακόμη πάρει την τελική του μορφή, σχολεία βλέπουν ορατό τον κίνδυνο να μειωθεί το μαθητικό δυναμικό στην πρώτη τάξη.

Οπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα και μετά τις έντονες αντιδράσεις των τελευταίων χρόνων, από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές -με αφορμή την κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα Γυμνάσια και Λύκεια- επιχειρείται αλλαγή του συστήματος. Στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των σχολείων και η αποφυγή φαινομένων γιγάντωσης ορισμένων σχολείων έναντι άλλων, όπως έγινε για παράδειγμα με την περίπτωση του 5ου Γυμνασίου και 2ου Γυμνασίου Βόλου.

Το μοντέλο της σχολειοκεντρικής κατανομής των μαθητών από τα δημοτικά στα γυμνάσια και από τα γυμνάσια στα λύκεια, προς το παρόν απορρίφθηκε και θα μπουν κάποιες διορθωτικές «πινελιές» στον υπάρχοντα χάρτη.

Και πάλι όμως, έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις. Σχολεία, όπως το 8ο ΓΕΛ Βόλου, που φέτος συστεγάζεται με το 8ο Γυμνάσιο Βόλου στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας, είδε ήδη το μαθητικό δυναμικό του να συρρικνώνεται. Από τα τέσσερα τμήματα της α’ τάξης που είχε κατά τη σχολική περίοδο 2013- 2014, φέτος αριθμεί τρία, ενώ αν ο μαθητικός του πληθυσμός περιοριστεί στην περιοχή της Ν. Δημητριάδας, εκτιμάται ότι τα τμήματα θα περιοριστούν στα δύο.

Ανησυχία και για τα τρία Λύκεια που βρίσκονται στη… σειρά επί της οδού Κύπρου (3ο, 10, 5ο) και των οποίων τα χωροταξικά όρια απορρόφησης μαθητών «μπερδεύονται».

Οι ενστάσεις των σχολικών κοινοτήτων έχουν ήδη φθάσει στα γραφεία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

«Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα επιληφθεί άμεσα του θέματος. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομόρροπη ανάπτυξη των σχολείων», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου