ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση μελανωμάτων σε νεαρά άτομα

αύξηση-μελανωμάτων-σε-νεαρά-άτομα-548182

Δωρεάν εξετάσεις δέρματος για ύποπτες ελιές από 4 έως 8 Μαΐου 2015 στο Βόλο

Καμπανάκι για την αύξηση νέων περιστατικών μελανώματος σε νεότερους ανθρώπους, χτυπούν οι δερματολόγοι που συμμετέχουν σε τακτική βάση σε εκστρατείες δερματικού ελέγχου όπως η εβδομάδα ευρωμελανώματος, με δωρεάν εξετάσεις και στο Βόλο από 4 έως 8 Μαΐου 2015.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση είναι οι τρεις λέξεις κλειδιά για τη θεραπεία των δερματικών καρκίνων», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η δερματολόγος Δήμητρα Ντάσιου – Πλακίδα, η οποία συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκστρατείες, εξετάζοντας εκατοντάδες συμπολίτες.

«Δυστυχώς τα αποτελέσματα δείχνουν αυξητική τάση του μελανώματος, του κακοηθέστερου όλων των δερματικών καρκίνων. Είναι συχνότερος σε νέες γυναίκες και είναι ιάσιμος σε πολύ πρώιμα στάδια. Γι’ αυτό το είδος καρκίνου είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

Το μελάνωμα αρχικά εμφανίζεται ως μία ανοιχτόχρωμη καφέ έως σκούρα καφέ κηλίδα με ανώμαλο σχήμα. Πολύ σύντομα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος ή της λέμφου, οπότε και η πρόγνωση είναι κακή. Μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε ένα σπίλο (ελιά) που προϋπήρχε.

Αν και η εμφάνιση του μελανώματος στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η αυξητική αυτή τάση σε νεότερους ανθρώπους έχει να κάνει «με την αλλαγή των συνηθειών μας, καθώς πλέον και λόγω οικονομικής κρίσης, κάνουμε διακοπές κυρίως τα σαββατοκύριακα και εκτιθέμεθα απότομα στον ήλιο, για να αποκτήσουμε αρκετό μαύρισμα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο φωτότυπός μας, ως μεσογειακός μελαχρινός λαός, είναι προστατευτικός στο μελάνωμα αλλά αυτό δεν αρκεί καθώς η μόδα του μαυρίσματος στη χώρα μας καλά κρατεί, και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα αντηλιακά μάς προστατεύουν 100% από τις βλάβες του ήλιου, ο οποίος γίνεται όλοι και πιο επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρότι η ιδέα του τεχνητού μαυρίσματος δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα, νεώτερα διεθνή στοιχεία αναφέρουν ότι το σολάριουμ ευθύνεται για το 5% των νέων περιστατικών της νόσου, επισημαίνοντας ότι το σολάριουμ «είναι απαγορευτικό για παιδιά και εφήβους».

«Εμείς καλούμε τον κόσμο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, να επικοινωνήσει με τους δερματολόγους που συμμετέχουμε στην εκστρατεία για δωρεάν έλεγχο, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα όσων δερματολόγων δηλώνουν συμμετοχή και αναρτώνται και στο facebook Euromelanoma Greece.

Οπως τόνισε, η κα Ντάσιου – Πλακίδα κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης του 2014, ετέθη η κλινική διάγνωση δερματικής κακοήθειας στο 8,8% των εξετασθέντων, εκ των οποίων οι 121 είχαν βλάβες ύποπτες για μελάνωμα. Από τους 6.500 χιλιάδες ανθρώπους που εξετάσθηκαν ποσοστό 11,5% έπρεπε να επανελεγχθούν λόγω μεγάλου αριθμού σπίλων (ελιές), ενώ το 9% εμφάνιζαν ύποπτες βλάβες για κακοήθεια (προκαρκινικές βλάβες).

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή και γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουμε κάθε έξι μήνες αυτοεξέταση.

Εάν παρατηρήσουμε στο δέρμα μας «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στο δερματολόγο. «Αξίζει να σημειώσουμε ότι ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν και τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (από μηνών έως 20 ετών), όπως και το οικογενειακό ιστορικό και το χρώμα του δέρματος (ανοιχτό χρώμα). Επίσης, σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν ελιές (σε ποσοστό 20-30%) οι οποίες αλλάζουν χρώμα, μορφή ή αιμορραγούν. Σημεία που μπορεί να κινήσουν την υποψία μας είναι η αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς, η αλλαγή του χρώματος της, η αλλαγή των ορίων μεταξύ δέρματος και ελιάς και η ασυμμετρία της.

Ατομα με περισσότερους από 50 σπίλους (ελιές), θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να εξετάζονται συχνότερα, καταλήγει η γνωστή δερματολόγος τονίζοντας την ανάγκη για σωστή ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου