ΤΟΠΙΚΑ

Kλαίνε τα λεφτά τους, γελάνε για τη ζωή τους

kλαίνε-τα-λεφτά-τους-γελάνε-για-τη-ζωή-τ-548470

Μπορεί να έπεσαν «θύματα» ενός απατεώνα, κέρδισαν όμως τη ζωή! Οι πέντε Βολιώτες ορειβάτες μακαρίζουν από χθες τον εαυτό τους καθώς είναι σώοι και αβλαβείς. Εάν δεν είχαν πέσει «θύματα» απάτης από τοπικό οδηγό του Κατμαντού, δεν θα είχαν γλιτώσει από τον εφιάλτη που από τα ξημερώματα «κλυδωνίζει» συθέμελα το Νεπάλ που μετρά, κάτω από τα ερείπια, του φονικού εγκέλαδου με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και οκτώ ορειβάτες στους πρόποδες του Εβερεστ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η γνωστή ρήση των στωικών φιλοσόφων ουδέν κακό αμιγές καλού, θα συνοδεύει… για πάντα στη ζωή, τους πέντε Βολιώτες ορειβάτες, που σώθηκαν κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια, μετά τη βιβλική καταστροφή, που υπέστη το Νεπάλ από το χθεσινό φονικό σεισμό, χάρη στην απάτη που έστησε εις βάρος τους ένας τοπικός οδηγός (Σέρπα).

Επικεφαλής της αποστολής, που πλέον έχει επιστρέψει στο Βόλο και «μακαρίζει» την τύχη της παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε η απάτη που τους στέρησε το ταξίδι, είναι ο διακεκριμένος Αγριώτης αναρριχητής Νίκος Μαγγίτσης, ο μοναδικός Ελληνας που έχει κατακτήσει τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη μας καθώς και οι Βολιώτες ορειβάτες – μέλη του ΕΟΣ Βόλου Γιώργος Ράιος από την Αγριά (καθηγητής Φυσικής Αγωγής), Κώστας Παναγιώτου (απόστρατος στρατιωτικός των Ειδικών Δυνάμεων), Κώστας Τσαντός (Αθλητής ορεινού τρεξίματος) και Θανάσης Γουλομήτρος (αθλητής στίβου).

  • Περισσότερα στην Κυριακάτικη έντυπη έκδοση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Εγκλωβισμένοι ορειβάτες στο Εβερεστ

Το επίκεντρο του σεισμού, που είναι ο ισχυρότερος των τελευταίων 80 ετών στο Νεπάλ, εντοπίστηκε περίπου 80 χλμ. ανατολικά της πόλης Ποκάρα, ενώ λίγη ώρα μετά την αρχική δόνηση ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6.6 Ρίχτερ, με τους νεκρούς μέχρι στιγμής να έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της έντασης του σεισμού, μία τεράστια χιονοστιβάδα προκλήθηκε στο Ορος Εβερεστ, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Αλεξ Γκαβάν έγραψε στο Twitter ότι την ώρα του σεισμού το Ορος Πουμόρι ήταν γεμάτο ορειβάτες και ότι η χιονοστιβάδα που προκλήθηκε ήταν τεράστια.

«Προς το παρόν είμαι σώος αλλά τρέχω για να γλιτώσω την ζωή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν. Ενας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Εβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου