ΤΟΠΙΚΑ

«Χαράτσι» για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ καλούνται να καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι

χαράτσι-για-τις-δηλώσεις-οσδε-καλού-552689

Για να δηλώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητάνε από 250 έως 650 ευρώ

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν κτηνοτρόφοι του Νομού Μαγνησίας, για τις υψηλές και διαφορετικές χρεώσεις με μεγάλες αποκλίσεις σε κάποιες περιπτώσεις, που επιβάλλουν πύλες εισόδου στον ΟΠΕΚΕΠΕ που δραστηριοποιούνται στο Νομό Μαγνησίας, για τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Οπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Γιάννης Γκρίνιας «αυτό που γίνεται με τις χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι στις πύλες εισόδου που υπάρχουν στο Νομό Μαγνησίας για να υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ, δεν έχει προηγούμενο. Για να σας δώσω ένα σχετικό πραγματικό παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, τρεις κτηνοτρόφοι, πατέρας και οι δύο γιοι του, επιχείρησαν να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ σε μία πύλη εισόδου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η τιμή που τους ζητήθηκε για να δηλώσουν 1.000 γίδια, ανέρχονταν στα 650 ευρώ. Το τιμολόγιο αυτό ήταν υψηλό και απευθύνθηκαν και σε δεύτερη πύλη εισόδου στο Νομό Μαγνησίας, με αυτούς να ζητάνε το ποσό των 350 ευρώ, ενώ τρίτη πύλη εισόδου στο Νομό Μαγνησία, τους ζήτησε 250 ευρώ, την οποία και τελικά επέλεξαν για να υποβάλλουν τη δήλωση».

Οι αποκλίσεις στις τιμές είναι της τάξης του 40%, με τους κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται λέγοντας «δεν είναι δυνατόν ναυαγισμένες επιχειρήσεις, να καλούμαστε εμείς να τις διασώσουμε, με το να μας ζητάνε εξωφρενικά ποσά, σε κάποιες περιπτώσεις».

Ενα επιπρόσθετο στοιχείο που αναφέρει ο κ. Γκρίνιας είναι το εξής: «Καλούμαστε να προπληρώσουμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα λάβουμε τις επιδοτήσεις, μιας και το πρόβλημα με τους βοσκοτόπους, παραμένει ακόμα ανοιχτό. Εάν δεν λυθεί, για ακόμα μια χρονιά, αρκετοί συνάδελφοι θα μείνουν χωρίς ευρωπαϊκό τσεκ, αλλά θα έχουν …προλάβει να πληρώσουν τα ποσά που τους ζητάνε οι πύλες εισόδου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που δραστηριοποιούνται στο Νομό».

Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ λήγει σήμερα Παρασκευή, 24 Απριλίου, με τους κτηνοτρόφους να υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα «σκαριά» και λογικά θα δοθεί, παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου, από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σύσκεψη στο Υπουργείο

Σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν σήμερα, Παρασκευή, 24 Απριλίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, κτηνοτρόφοι της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων. Ενα από τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους βοσκοτόπους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου