ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαίες οι προσλήψεις αρχαιοφυλάκων

αναγκαίες-οι-προσλήψεις-αρχαιοφυλάκ-590950

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην περιοχή μας οδεύει προς συνταξιοδότηση

Επιτακτική ανάγκη είναι η ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού που διαθέτει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, δεδομένου ότι αρκετοί από τους 40 αρχαιοφύλακες, που απασχολούνται στο Μουσείο και σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας οδεύουν σταδιακά προς συνταξιοδότηση από την ερχόμενη τριετία.

Ταυτόχρονα, η πρόσληψη επιπλέον φυλακτικού προσωπικού τόσο στα μουσεία όσο και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα είναι το κοινό αίτημα που υποβάλουν στην πολιτεία τα μέλη της ΠΕΥΦΑ, της Πανελλήνια Ενωσης Φυλακτικού Προσωπικού, μέσω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν.

Η χθεσινή στάση εργασίας, σε Μουσεία και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους εντάσσονταν στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού που επικρατεί.

Σε τοπικό επίπεδο, το πρόβλημα αγγίζει έμμεσα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, προς το παρόν τουλάχιστον, δεδομένου ότι απασχολούνται σαράντα αρχαιοφύλακες, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητό μετά τη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.

«Το αίτημα της πρόσληψης αρχαιοφυλάκων αγγίζει έμμεσα την περιοχή μας, αλλά αν δεν ξεκινήσουν έγκαιρα οι απαιτούμενες διαδικασίες για επιπλέον προσλήψεις, θα αντιμετωπίσουμε έντονο πρόβλημα στο άμεσο μέλλον» όπως αναφέρει ο αρχιφύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κωνσταντινίδης εκτιμά ότι απαιτείται διάστημα προσαρμογής και γνωριμίας με το αντικείμενο του αρχαιοφύλακα, έως ότου αναλάβει δράση. «Το έργο μας είναι πολύ σημαντικό, πολύ λεπτό, διότι πρέπει να επιτηρούμε διαρκώς τα αρχαιολογικά εκθέματα ακόμη κι όταν υπάρχουν πολυάριθμοι επισκέπτες στο Μουσείο, διότι η φθορά και η καταστροφή, δεν αποκαθίστανται» τονίζει ο αρχιφύλακας του Μουσείου.

Κλείνοντας, ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει να προσέχουμε τις αρχαιότητες, όχι μόνο για την επόμενη γενιά αλλά και για όσες θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα, προκειμένου να μην υπάρξουν μελλοντικές ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου