ΤΟΠΙΚΑ

Σφαλιαρίζει εργαζόμενους προϊστάμενος σε δημόσια υπηρεσία στο Βόλο!

σφαλιαρίζει-εργαζόμενους-προϊστάμεν-591202

Δημόσιοι υπάλληλοι – υφιστάμενοι του προϊσταμένου – δυνάστη παίρνουν ψυχοφάρμακα και… πίνουν Αγιασμό

Τον εργασιακό… βίο – αβίωτο έχει κάνει για υπαλλήλους δημόσιας υπηρεσίας στο Βόλο, προϊστάμενος δημόσιας αρχής. Καταφέρεται εναντίον τους με υβριστικές εκφράσεις και συχνά – πυκνά όταν δεν ικανοποιείται από το αποτέλεσμα της εργασίας τους, τους ρίχνει… σφαλιάρες! Υπάλληλοι – θύματα του προϊσταμένου – «δυνάστη», έχουν φθάσει να ακολουθούν ψυχοφαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλη υπάλληλος κάθε φορά που καλείται στο γραφείο «βασανιστήριο» πίνει Αγιασμό και κάνει το σταυρό της για να πάνε όλα καλά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τρομοκρατημένοι περνούν το κατώφλι του προϊσταμένου δημόσιας υπηρεσίας στο Βόλο υπάλληλοι, κάθε φορά που καλούνται από τον ανώτερό τους. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΠΕ13, Κατερίνα Παυλοπούλου, οι υπάλληλοι στη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο λεκτικές προσβολές. «Να τα χ… τα πτυχία σας», φέρεται ότι τους επιτίθεται ο προϊστάμενος απαξιώνοντας την εργασία τους.

Δεν σταματά όμως εκεί. Σύμφωνα με την κ. Παυλοπούλου, προβαίνει ακόμη και σε χειροδικίες. «Δίνει σφαλιάρες στους εργαζόμενους, τους φέρνει φακέλους στο κεφάλι…», περιγράφει.

Τα απανωτά περιστατικά ήρθαν σε γνώση της τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και άρχισε να προετοιμάζει την ημερίδα για τον εργασιακό εκφοβισμό, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οπως κατέγραψε, στα «θύματα» εργασιακού εκφοβισμού στη συγκεκριμένη υπηρεσία, υπάρχουν επιπτώσεις. «Μία υπάλληλος ακολουθεί ψυχοφαρμακευτική αγωγή ενώ μία άλλη μας λέει ότι κάνει το σταυρό της και πίνει Αγιασμό πριν μπει στο γραφείο», αναφέρει η κ. Παυλοπούλου.

Η ίδια επισημαίνει ότι ο εργασιακός εκφοβισμός δεν ξεκινά ούτε σταματά στη συγκεκριμένη υπηρεσία. «Ανθεί σε όλους τους χώρους εργασίας. Ακόμη και στην εκπαίδευση όπου επίσης υπάρχουν κρούσματα λεκτικού εκφοβισμού από προϊστάμενο σε υφιστάμενο. Ιδίως στον ιδιωτικό τομέα ο εργασιακός εκφοβισμός αποτελεί καθεστώς και παίρνει πολλές μορφές. Η συχνότερη είναι η ταπείνωση νέων συναδέλφων: Αντε ζώο, δεν το κατάλαβες; Πότε θα πάρεις μπρος; Είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται», επισημαίνει η κ. Παυλοπούλου.

Γενικά όπως εξηγεί η Πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΠΕ13, ο εργασιακός εκφοβισμός συνιστά βία σε μικρές δόσεις, που όμως οδηγεί σε σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα όπως άγχος, αϋπνίες, κατάθλιψη ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις. Οι εργαζόμενοι που δέχονται εργασιακό εκφοβισμό χρειάζονται συχνά αναρρωτικές άδειες με κόστος τόσα στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην ίδια την υπηρεσία που υπηρετούν, κυρίως όμως με κόστος στην ίδια τους την υγεία.

Προς το παρών στην Ελλάδα, ο εργασιακός εκφοβισμός είναι ένα θέμα που τώρα ανοίγει. Δε υπάρχουν καν επίσημα στατιστικά στοιχεία, όταν το ίδιο ζήτημα στην Ευρώπη έχει ανοίξει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μάλιστα στα πανεπιστήμια υπάρχει σχετική ειδικότητα σπουδών.

Το πρώτο βήμα για να ανοίξει το μεγάλο αυτό ζήτημα, γίνεται μέσω εκδήλωσης με τίτλο «Βullying στο χώρο εργασίας» που διοργανώνει ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων – Εκπαιδευτικών ΠΕ13, με τη στήριξη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Απριλίου στις 18.00 στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το θέμα θα αναπτύξουν οι: Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμη καθηγήτρια στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, πρώην αντιπρύτανης επί Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τένια Μακρή, Ψυχολόγος – συγγραφέας και Κίρκη Πατσιαντά Διδάκτορας Νομικής, Δικηγόρος.

Στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα και να κατανοήσει η κοινωνία ένα νοσηρό φαινόμενο που είναι ευρύτατα διαδεδομένο, με συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, αλλά και στο Δημόσιο Τομέα, όπου παρατηρούνται τεράστιες απώλειες που έχουν σχέση με την παρεπόμενη πτώση της παραγωγικότητας.

Παράλληλος στόχος είναι να δημιουργηθεί η κατάλληλη δυναμική, μέσα από τις προτάσεις των ομιλητών και τις επισημάνσεις όλων των συμμετεχόντων, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Θεσμικού Πλαισίου – Νομοθετήματος για την άμεση αντιμετώπιση της βίας (με οποιαδήποτε μορφή), στο χώρο εργασίας, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου