ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση με προσωπικό και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

ενίσχυση-με-προσωπικό-και-αναβάθμιση-591320

Ζήτησε ο Χρ. Μπουκώρος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Την ενίσχυση των Κλινικών του Νοσοκομείου Βόλου αλλά και των Κέντρων Υγείας στην ηπειρωτική και τη νησιώτικη Μαγνησία με ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές αλλά και άλλες ειδικότητες, ζήτησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην ακρόαση του Νέστορα Αντωνίου, που ορίζεται στη θέση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας απευθυνόμενος στον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στο νέο διοικητή της Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας Νέστορα Αντωνίου αναφέρθηκε σε μια σειρά διοικητικών δυσλειτουργιών στο χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ζήτησε την ενίσχυση των υπηρεσιών της 5ης Υ.ΠΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμής των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, αντικείμενο με το οποίο για όλη την 5η ΥΠΕ είναι επιφορτισμένος ένας μόνο υπάλληλος.

Καίρια εξάλλου ήταν η επισήμανση του βουλευτή Μαγνησίας ότι ενώ μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στο Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας, αυτές δεν συνοδεύτηκαν και με τους αντίστοιχους πόρους, με αποτέλεσμα ειδικά η λειτουργία των Κέντρων Υγείας που έχουν πλέον μεταβιβαστεί ως αρμοδιότητα μαζί με το ΠΕΔΥ στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, να είναι σε οριακό σημείο, εξαιτίας έλλειψης πόρων και προσωπικού.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι τα 3 εκ. ευρώ, από το συνολικό προϋπολογισμό των 15 εκ. ευρώ, που αρχικά είχαν υπολογιστεί για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου αφαιρέθηκαν, καθώς τα Κέντρα Υγείας ανήκουν πλέον στην ΔΥΠΕ.

Ο Χρ. Μπουκώρος διατύπωσε την πρόταση να δοθεί το δικαίωμα στους ειδικευομένους ιατρούς επικουρικής συμμετοχής στις πέραν των προβλεπομένων εφημεριών, προκειμένου να μην εξαναγκάζονται οι ειδικοί γιατροί στην εξαντλητική υποχρέωση των έντεκα και δώδεκα εφημεριών τον μήνα ενώ επίσης πρότεινε προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να δοθεί το δικαίωμα εφημεριών στους πρώην ιατρούς του ΙΚΑ, που πλέον έχουν προσληφθεί από το ΠΕΔΥ σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα, με τον κ. Ξανθό να συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δεσμεύτηκε να την εξετάσει άμεσα.

Στις Σποράδες

Ο βουλευτής Μαγνησίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βόρειες Σποράδων, ζητώντας να στελεχωθεί με μόνιμους γιατρούς το περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και να πάψει το φαινόμενο των αποσπάσεων.

Εξάλλου για τη Σκιάθο, απευθυνόμενος στο νέο Διοικητή κ. Αντωνίου ζήτησε να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας του νησιού με οδηγούς ασθενοφόρων, αφού από τον επόμενο μήνα που ξεκινά η τουριστική περίοδος, στις τέσσερις οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας δεν θα υπηρετεί κανένας οδηγός ασθενοφόρου!

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Σκιάθος τους θερινούς μήνες δέχεται εβδομαδιαία περίπου 160 πτήσεις αεροσκαφών charters και πολλά πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών με χιλιάδες τουρίστες. «Δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ την περίπτωση κάποιου σοβαρού ατυχήματος στο νησί σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων», υπογράμμισε και πρότεινε τη δημιουργία υποτομέα των ΕΚΑΒ στις Β. Σποράδες με έδρα τη Σκιάθο, επιλογή που θα αντιμετώπιζε όπως τόνισε οριστικά το κρίσιμο θέμα της διακομιδής σε μια απομακρυσμένη αλλά και τουριστική περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου