ΤΟΠΙΚΑ

Μείον 114 επιχειρήσεις το τρίμηνο του 2015 στη Μαγνησία

μείον-114-επιχειρήσεις-το-τρίμηνο-του-2015-στ-593130

Αναγκαία η υιοθέτηση αναπτυξιακού μοντέλου τονίστηκε χθες στην εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις

Με 114 λιγότερες επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2014 βρήκε τη Μαγνησία η χθεσινή ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης με στόχο να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, ενώ τη διετία 2012-2014 με μειωμένη την επιχειρηματική δραστηριότητα κατά 1.471 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε από Ομάδες Διαλόγου Ενεργών Πολιτών ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννος Γραμματίδης επισήμανε ότι μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει σχέδιο, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα αντιμετωπίζει τα αίτια που συνέβαλαν στον εγκλωβισμό της Ελλάδας στην οικονομική κρίση.

Οπως είπε, ο τόπος χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα συγκροτεί μικρό και ευέλικτο κράτος και θα αντιμετωπίζει τη διαφθορά, θα έχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και Δικαιοσύνη με ταχεία απονομή, Παιδεία που θα δίνει έμφαση στην αγορά εργασίας αλλά και την έρευνα και την καινοτομία, και μεταξύ άλλων τουρισμό που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πολιτιστική μας ταυτότητα τόσο του χθες όσο και του σήμερα.

Προς επίρρωση, επισήμανε ότι από την οικονομική κρίση και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.780 μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν όμως καμία εφαρμογή, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί αναξιόπιστο – ασυνεπή εταίρο για τα υπόλοιπα κράτη.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος» είπε ο ίδιος, ενώ επισήμανε ότι μέχρι το 2009-2010 «ζούσαμε ευτυχισμένοι σε μία εικονική πραγματικότητα». Επικαλούμενος τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, την αρνησιδικία και μεταξύ άλλων την έλλειψη παραγωγής ο ίδιος είπε ότι «το κράτος κατέστη φωλιά κομματικών στελεχών, με αποτέλεσμα ο πολίτης και η κοινωνία να παγιδευτεί στην εικονική πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Ο κ. Γραμματίδης είπε ότι το οικονομικό μας μοντέλο αποδείχτηκε στρεβλό, ενώ σημείωσε ότι «για να υπάρξει αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα τι Ελλάδα θέλουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία των επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ανάγκη εφαρμογής νέων μεταρρυθμίσεων, που δεν θα έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την είσπραξη χρημάτων, αλλά θα συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων ικανών να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ακολούθησε διάλογος με τον κ. Γραμματίδη να απαντά σε όλους τους προβληματισμούς. Μεταξύ άλλων, πολίτης έθεσε τον προβληματισμό γιατί ανεξάρτητα από τι συνέβη, οι Τράπεζες εξακολουθούν σήμερα να μη δανείζουν χρήματα και προέκυψε ότι έχουν αποθέματα προκειμένου να δουν τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια.

Στο ερώτημά του γιατί η επένδυση στα διαμερίσματα δεν είναι αναπτυξιακή, ενώ εξαρτά την πορεία 150 επαγγελμάτων, απαντήθηκε ότι ζητούμενο είναι να υπάρχει παραγωγή και εξωστρέφεια.

Σχετικά με την Lehman Brothers και την οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με τον πολίτη, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ήταν θέμα χρόνου να σκάσει η κρίση, καθώς όλα τα κράτη είχαν δανειστεί τόσα χρήματα όσα και το ΑΕΠ τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου