ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικές στήριξης της εργασίας και όχι «συσσίτια» ζητούν τα συνδικάτα από τη νέα Κυβέρνηση

πολιτικές-στήριξης-της-εργασίας-και-ό-593394

Απολογιστική Συνέλευση του ΕΚΒ

Πολιτικές που θα αίρουν ουσιαστικά τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και δεν θα περιλαμβάνουν μόνο «συσσίτια» απαιτούν τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα από τη νέα Κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτιστεί η κρίση που πλήττει τον κόσμο της εργασίας.

Τα συνδικάτα έστειλαν μήνυμα προς την Κυβέρνηση να μην κάνει το ίδιο λάθος και εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, στη χθεσινή απολογιστική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Βόλου όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διοικητικός απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Οπως τονίστηκε στην απολογιστική συνέλευση το ΕΚΒ καλεί τη νέα Κυβέρνηση, να μην αναιρέσει αυτά που έλεγε στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει μόνον «συσσίτια» αλλά και θα υλοποιεί όλες τις υποσχέσεις της για άρση όλων των μνημονιακών εκτρωμάτων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο για το ΕΚΒ περιλαμβάνει αποκατάσταση της θεσμικής προστασίας -υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ, για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ, αποκατάσταση των σταθερών εργασιακών σχέσεων, με κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Επίσης υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

«Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας -ενεργοί και απόμαχοι- δεν αντέχουν άλλα «μνημόνια», «συμφωνίες», «προγράμματα». Απαιτούμε την επιστροφή των κλεμμένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία μας, για τα οποία «χαριστική βολή» υπήρξε το ετσιθελικό «κούρεμα» της περιουσίας τους, προκειμένου να πληρωθούν οι τοκογλύφοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η νέα Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει καμιά ίδια «συνταγή» ξεζουμίσματος των Ταμείων, στο όνομα της έλλειψης ρευστότητας. Ζητούμε να υλοποιηθεί στο ακέραιο η προεκλογική δέσμευση της νέας Κυβέρνησης ότι θα καθίσουν στο σκαμνί όλοι όσοι διασπάθισαν Δημόσιο χρήμα, απέκρυψαν τα λεφτά τους και φοροδιέφυγαν, «εις υγείαν» των υπολοίπων κορόιδων!» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε με καχυποψία τα λόγια και να εκτιμούμε και να επιβραβεύουμε μόνον τα έργα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου.

«Αυτή η Κυβέρνηση λέει -και αντικειμενικά έτσι είναι- ότι έχει τη λαϊκή εντολή να ξαναστήσει τη Χώρα στα πόδια της. Ε, αυτό και μείς απαιτούμε, αυτό είχαμε στην ατζέντα μας εξ αρχής, όλα αυτά τα χρόνια εφαρμογής των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών.

Το συνδικάτο ήταν αυτό που φώναζε ότι τα προγράμματα «ανάπτυξης» που μας επέβαλαν δανειστές -κυβέρνηση – βιομήχανοι ήταν όχι μόνον σκληρά, αλλά και αναποτελεσματικά και αδιέξοδα. Σήμερα, όλοι το ομολογούν πως έχουν αποδεδειγμένα και ομολογημένα αποτύχει.

Προειδοποιούμε τη νέα Κυβέρνηση ότι, αν είναι να επιχειρήσει και αυτή να… σώσει τη Χώρα, εξοντώνοντας τους πολίτες της, θα μας βρει μπροστά της, θα μας βρει αντιπάλους της.”

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των αντιπροσώπων στο ΕΚΒ, στην εισήγησή του, εξάλλου ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ στην διοίκηση του ΕΚΒ Κων. Στεργίου τόνισε ότι προετοιμάζονται νέα αντεργατικά μέτρα, νέα μνημόνια και πρόσθεσε «μετά τις εκλογές της 25ης του Γενάρη, ο αντίπαλός μας είναι εδώ, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι, όλοι που με τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ, φόρτωσαν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στην δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας και σήμερα ζητάνε επιπλέον μέτρα προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που διατηρούν την πλειοψηφία στο ΕΚΒ συνέχισαν την ίδια τακτική που υπονομεύει όποια προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου