ΤΟΠΙΚΑ

Δημοτικό συμβούλιο Βόλου σε… μεγάλες στιγμές

δημοτικό-συμβούλιο-βόλου-σε-μεγάλες-594884

Το περιστατικό με τους «φαντάρους» αποτελεί μέχρι σήμερα το αποκορύφωμα μιας σειράς πρωτοφανών σκηνικών και επεισοδίων στην αίθουσα του Δημαρχείου

Η έφοδος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των δύο αγνώστων που συστήθηκαν ως «φαντάροι από το Γεωργούλα» και αναζήτησαν «τη δημοτική σύμβουλο που κάνει καλό σεξ» για να της παραδώσουν κάρτα με το τηλέφωνό τους, αποτέλεσε ίσως το πιο σοβαρό -έως σήμερα- επεισόδιο που διατάραξε τη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου της πόλης. Μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες με αιχμές για το παρασκήνιο της «παράστασης» που δόθηκε, απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα. Το συμβάν δεν έμεινε εντός των τειχών… Εγινε θέμα σε ΜΜΕ στο πανελλήνιο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα φώτα της επικαιρότητας είναι πλέον μόνιμα στραμμένα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Στις πρώτες 200 ημέρες της θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου, επί συνόλου 19 συνεδριάσεων, τουλάχιστον οι μισές έχουν στιγματιστεί από σοβαρά επεισόδια.

Το Δημοτικό Θέατρο της πόλης μπορεί σήμερα να ρημάζει, οι μεγάλες όμως… «παραστάσεις ανεβαίνουν» στο κτίριο του Δημαρχείου Βόλου, ακριβώς απέναντι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. «Εισιτήρια» δεν… κόβονται και η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους πολίτες σπεύδουν από κοντά -ίσως από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία της πόλης- να παρακολουθήσουν το… θίασο των δημοτικών συμβούλων σε… κοκορομαχίες, διαγωνισμούς αιχμηρής ατάκας, καταγγελίες και αποχωρήσεις. Τελευταίως οι συνεδριάσεις δείχνουν να αποκτούν… ακατάλληλο δια ανηλίκους περιεχόμενο.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις θυελλώδεις συνεδριάσεις κρατά ο Δήμαρχος και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, την ίδια ώρα που η μείζονα μειοψηφία ασκεί… αντιπολίτευση με απανωτές αποχωρήσεις και βιομηχανία ενστάσεων κατά των αποφάσεων που τελικώς λαμβάνονται με τις ψήφους της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι… κοκορομαχίες

Στις 17 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά την ορκωμοσία των δημοτικών συμβούλων, διαδραματίστηκαν και οι πρώτες… κοκορομαχίες. Η συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως διαγωνισμός αιχμηρής ατάκας. Τα ζευγάρια που συμπρωταγωνίστησαν ήταν εκείνα του Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου πότε με τον επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Πάνο Σκοτινιώτη και πότε με τον επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά.

Η απώλεια του προγράμματος διασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την πόλη, η αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και οι ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου, αποτέλεσαν τα σημεία τριβής, με τον κ. Μπέο να δηλώνει «καβαλάρης από μικρός» και να χειροκροτείται από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, τον Πάνο Σκοτινιώτη να αποκαλεί το Δήμαρχο «κότα στις διεκδικήσεις» και τον Μαργαρίτη Πατσιαντά να αφήνει αιχμές για τις εκκρεμοδικίες του Δημάρχου εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για «πόσο ακόμη θα είναι στην αίθουσα».

Η πρώτη αποχώρηση

Το… ρεσιτάλ των αποχωρήσεων της αντιπολίτευσης από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου.

Αποχωρήσεις και σκληροί χαρακτηρισμοί για φασιστικές συμπεριφορές, σημάδεψαν τη συνεδρίαση. Οι παρατάξεις των μειοψηφιών αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, διαμαρτυρόμενες ότι δεν τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση ψηφίσματος με αφορμή τη μαύρη επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αλληλομηνύθηκαν

Από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στο 1ο Αστυνομικό Τμήμα, κατέληξαν στις 6 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος και ο δημοτικός σύμβουλος, Αποστόλης Παπατόλιας, να καταθέτουν μηνύσεις ο ένας εις βάρος του άλλου για συκοφαντική δυσφήμιση. Ηταν η κατάληξη μιας ακόμη θυελλώδους συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιδικίες και βαριές εκφράσεις μεταξύ των εκπροσώπων των παρατάξεων, αλλά και από αποχωρήσεις των στελεχών των Δρόμων Συνεργασίας και της ΛΑΣ.

Τα πάντα ξεκίνησαν με αφορμή το ζήτημα της Αξιολόγησης των εργαζομένων για το οποίο δεν άνοιξε ευρεία συζήτηση όπως ήθελαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Την ώρα των αποχωρήσεων, ο κ. Παπατόλιας, αλλάζοντας θέση στα έδρανα, αποκάλεσε τον κ. Μπέο «προσωρινό» και «Δήμαρχο υπό προθεσμία» και ο κ. Μπέος αποκάλεσε «λαμόγιο» τον Αποστόλη Παπατόλια.

Η Αριστερά και οι «ρουφιάνοι»

Οι λεωφορειολωρίδες και οι εσοχές για προσωρινή στάση στα πεζοδρόμια της Ιάσονος και της Δημητριάδος, φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για την οριστική ρήξη μεταξύ του Αχιλλέα Μπέου και του Μαργαρίτη Πατσιαντά.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 7 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος κατέδειξε ως υπεύθυνο της διακοπής από την Αστυνομία των εργασιών για τις εσοχές στα πεζοδρόμια τον κ. Πατσιαντά και τα μέλη του συνδυασμού του, υποστηρίζοντας ότι «κανείς αριστερός δεν κάνει το ρουφιάνο».

«Φορέστε κουκούλες»

Μαχαίρια βγήκαν και στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου, όπου στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν έργα της ΔΕΥΑΜΒ και συγκεκριμένα της κατακύρωσης της μελέτης για την αποχέτευση ακαθάρτων στο παραλιακό μέτωπο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση που για «λόγους οικονομίας χρόνου», κατά τον Πρόεδρο του οργάνου, Γ. Μουλά, δεν πήρε το λόγο για να απαντήσει στα όσα κατήγγειλε ο Δήμαρχος για το παρασκήνιο του έργου, κατήγγειλε -πριν αποχωρήσει- την «κατάλυση της Δημοκρατίας και την εγκατάσταση δημοτικής Χούντας στο Βόλο».

Λίγο νωρίτερα, ο Δήμαρχος Αχ. Μπέος -αναφερόμενος στον πόλεμο που έχει ζήσει η δημοτική αρχή με «καταγγελίες και αναφορές στην Εισαγγελία και την Αστυνομία ακόμη και με πιέσεις προς τους πολίτες να προχωρήσουν επίσης σε καταγγελίες»- κάλεσε την αντιπολίτευση να «φορέσει κουκούλες και να βγει στους δρόμους, αν ντρέπεται να κυκλοφορήσει στην πόλη με όσα δημιούργησε η δημοτική αρχή σε μόλις τρεις μήνες».

Το καλό… σεξ

Πολιτικοί απατεώνες, προβοκάτορες, γελοίοι, θρασύδειλοι, φλώροι αλλά και σπεσιαλίστες στο… σεξ(!), ήταν μερικές μόνο από τις αγοραίες εκφράσεις που ακούστηκαν από μικροφώνου και καταγράφτηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης στις 11 Φεβρουαρίου του ανώτατου πολιτικού οργάνου της πόλης.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ο οποίος συγκρούστηκε διαδοχικά με τον πρώην Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη, το σύμβουλο των Δρόμων Συνεργασίας, Νίκο Κανελλή αλλά και τη δημοτική σύμβουλο Φωτεινή Κοκκινάκη.

Το πόρισμα του Μουσείου Πόλης και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ηταν τότε που η Φωτεινή Κοκκινάκη προχώρησε στη σκανδαλώδη δήλωση: «Και σεξ κάνω ωραίο».

Μποστάνι το Δ.Σ.

Με ραδίκια, λουκουμάδες, καραμέλες και πεπόνια που βγήκαν φρέσκα – φρέσκα στα έδρανα, στρώθηκε το τραπέζι της αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Το κυρίως μενού περιλάμβανε την τροποποίηση του καταστατικού της ΑΝΕΒΟ.

Το πεπόνι πρόσφερε ο δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Γαλάτης, στον κ. Πατσιαντά υποστηρίζοντας ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν θα γίνουν πολιτικά πεπόνια».

«Καψόνια» από φαντάρους

«Καψόνια» δύο αγνώστων που παρουσιάστηκαν φορώντας στολές παραλλαγής και συστήθηκαν ως «φαντάροι από το στρατόπεδο Γεωργούλα», αναζητώντας «τη δημοτική σύμβουλο που κάνει καλό σεξ», τίναξαν -για μία ακόμη φορά- στον αέρα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 23 Μαρτίου. Την εισβολή των «φαντάρων» που επέδωσαν κάρτα με το τηλέφωνό τους διακόπτοντας τη συνεδρίαση, κατήγγειλαν όλες οι πλευρές: τόσο η δημοτική αρχή με ψήφισμά της όσο και σύσσωμη η αντιπολίτευση που είδε ως ηθικούς αυτουργούς του πρωτοφανούς περιστατικού την πλειοψηφία.

Αυτή τη στιγμή οι δύο «φαντάροι» βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ έχουν κατατεθεί σειρά μηνύσεων με φόντο το περιστατικό.

Αντιπολίτευση με αποχωρήσεις και ενστάσεις

Κι ενώ οι «παραστάσεις» του δημοτικού συμβουλίου συνεχίζονται, η μείζονα μειοψηφία ασκεί τον αντιπολιτευτικό της ρόλο με… αποχωρήσεις και βιομηχανία ενστάσεων κατά αποφάσεων του ανωτάτου οργάνου της πόλης από τις συνεδριάσεις του οποίου αποχωρούν.

Από το σύνολο των 19 συνεδριάσεων έχουν καταγραφεί τέσσερις αποχωρήσεις των «Δρόμων Συνεργασίας».

Οσον αφορά τις ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το μέτρημα… χάνεται: για τις εσοχές, τα αδέσποτα, τα σκουπίδια, για συμβάσεις της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, για την ΑΝΕΒΟ, για τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν τηρεί τις διαδικασίες στις συνεδριάσεις, για την έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ…

Ετοιμάζονται τουλάχιστον τρεις ακόμη: για την Κανονιστική για τις λαϊκές, τον Κανονισμό Αρδευσης και για την Κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους.

Η… βιομηχανία των ενστάσεων αποτέλεσε άλλωστε και αφορμή για πειράγματα. Στη γενέθλια τούρτα του Δημάρχου, Αχ. Μπέου, στην οποία απεικονιζόταν ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς και η ευχή με πολλά υπονοούμενα για την αντιπολίτευση: «Χρόνια Πολλά Δήμαρχε: Θα κάνω ένσταση».

Γ. Μουλάς προς μειοψηφίες: «Ή παραιτηθείτε ή προετοιμαστείτε»

Παραινέσεις προς τις παρατάξεις των μειοψηφιών προκειμένου να ασκούν με συνέπεια τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα, απευθύνει με επιστολή του προς τους επικεφαλής των τριών συνδυασμών, κ.κ. Μ. Πατσιαντά, Απ. Παπατόλια και Απ. Νάνο, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς.

Τους καλεί να ασκούν αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις αντί να επιλέγουν την… εύκολη λύση της αποχώρησης. «Η παραιτηθείτε ή αλλιώς να προσέρχεστε προετοιμασμένοι στις συνεδριάσεις», η παραίνεση του κ. Μουλά:

«Με αφορμή την αποχώρηση των παρατάξεών σας από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου 2015, άνευ σοβαρού λόγου, θα επιθυμούσα να σας επισημάνω τα παρακάτω και σας παρακαλώ να τα λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας.

Γνωρίζετε, ότι, όσο χρήσιμος είναι ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής, άλλο τόσο είναι και αυτός των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Καλώς ή κακώς ο λαός του Βόλου σας επέλεξε να ασκήσετε τα σοβαρά καθήκοντα της αντιπολίτευσης ώστε με τις προτάσεις σας και τις αντιθέσεις σας να παράγεται ένα γόνιμο έργο για την πόλη μας.

Ενα στιγμιαίο γεγονός διάρκειας 15 δευτερολέπτων, που προκλήθηκε αναίτια από, εξωγενή προς το δημοτικό συμβούλιο, στοιχεία, το οποίο η Δημοτική Αρχή καταδίκασε πάραυτα με ομόφωνο ψήφισμα δεν επιτρέπεται να αποτέλεσε το πρόσχημα για την αποχώρησή σας.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν πενήντα θέματα περίπου αλλά δυστυχώς, λάμψατε με την απουσία σας. Θα έπρεπε να συμμετέχετε στην συζήτηση των θεμάτων και να διατυπώσετε τις αντιρρήσεις σας, όπου θα υπήρχαν αλλά κυρίως τις θέσεις και προτάσεις σας.

Εάν κάθε φορά, βρίσκεται μία ασήμαντο αφορμή για να αποχωρείτε από τις συνεδριάσεις, πράγμα πολύ εύκολο, τότε ασφαλώς δεν εκπληρώνετε τα ιερά καθήκοντα, με τα οποία σας έχει επιφορτίσει ο λαός του Βόλου. Αποτέλεσμα της πολιτικής τακτικής σας είναι η πλειοψηφούσα παράταξη να «παίζει μπάλα σχεδόν μόνη της». Επειδή, το φαινόμενο τείνει να γίνει ενδημικό στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε, θα σας πρότεινα ή να παραιτηθείτε, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοι σας ή να προσέρχεστε στις συνεδριάσεις επαρκώς προετοιμασμένοι με θέσεις και απόψεις.

Τόποι αντιπολίτευσης είναι τα θεσμικά δημοκρατικά όργανα της Πολιτείας, τα οποία οφείλουν να λειτουργούν με σωστό τρόπο και όχι υπό το κράτος τραμπουκισμών και απειλών, όπως έγινε στις συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΜΒ, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων. Αποτελεί ντροπή για την πολιτική ζωή του Τόπου μας να υποκινούνται ομάδες τραμπούκων και υβριστών εναντίον οργάνων του Δήμου Βόλου από δημοτικούς συμβούλους. Πολύ δε περισσότερο να απειλούνται υπηρεσιακά οι Δικαστικές Αρχές και η Αστυνομία.

Ο σοβαρός διάλογος ή οι αντιπαραθέσεις, ακόμα και σε υπερθετικό βαθμό, που ξεφεύγουν καμιά φορά από μία πολιτισμένη συζήτηση, δεν βλάπτουν. Περιμένω την ανταπόκρισή σας σε αυτή την παραίνεσή μου και ελπίζω να υπάρξει μία εποικοδομητική παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου