ΤΟΠΙΚΑ

Αλκοόλ και ηρεμιστικά σε πρώτη ζήτηση λόγω κρίσης

αλκοόλ-και-ηρεμιστικά-σε-πρώτη-ζήτηση-595237

Ραγδαία αύξηση σημειώνεται στα περιστατικά εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά την τελευταία πενταετία, γεγονός που ευθυγραμμίζεται άμεσα με την κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι ψυχικές διαταραχές και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, είναι οι βασικές αιτίες που ευθύνονται για την ανησυχητική αύξηση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, στις δύο προαναφερθείσες μορφές εξαρτήσεων.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, με ομιλητές τον π. Χριστόδουλο Μπίθα, πρωτοπρεσβύτερο Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου Αττικής και το Φαίδωνα Καλοτεράκη, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στις εξαρτήσεις. Η παραπάνω εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, μέσω της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και σε συνεργασία με το Κέντρο Υποστήριξης «Πορείας Υγείας».

Αναλύοντας τα δεδομένα που συνθέτουν το πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο έχει εκλάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, ο κ. Καλοτεράκης επεσήμανε ότι:

«οι περισσότερες μορφές εξάρτησης σχετίζονται με το αλκοόλ και αφορούν κατά κανόνα άνδρες, ηλικίας 40 ετών και άνω, παρά τις γυναίκες. Ερευνες που έχουν διεξαχθεί μετά το 2012, κάνουν λόγο για ραγδαία αυξητική τάση στην εξάρτηση από το αλκοόλ, οπότε μπορεί να θεωρηθεί ότι σχετίζεται με την κρίση». Ο βασικότερος λόγος είναι η αδυναμία διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων που δημιουργούνται λόγω της ανεργίας και σε αυτή την περίπτωση η κατάχρηση αλκοόλ θεωρείται, σε αρκετές περιπτώσεις, μονόδρομος.

Παράλληλα, η εξάρτηση από ηρεμιστικά φάρμακα είναι επίσης παρελκόμενο της κρίσης, ενώ όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο επιστήμονας: «η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα που εξαρτάται από τα ηρεμιστικά είναι δεκάδες γυναίκες, ηλικίας 35-45 ετών, κατά μέσο όρο», για να προσθέσει ότι: «η αύξηση στη χρήση ηρεμιστικών οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί δεν μπορούν να κοιμηθούν τον τελευταίο καιρό και επιζητούν την ηρεμία».

Δίνοντας το στίγμα του προβλήματος, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα, επεσήμανε ότι η ψυχική διάσταση του φαινομένου έχει σχέση με τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει και οι υπερκαλύψεις που θέλουμε να κάνουμε μέσα από την εξάρτηση, για να νιώθουμε καλά, αρχικά τουλάχιστον. Είναι βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο, διότι είναι συνδεδεμένο με τον τρόπο που ζούμε ως σύνολο, ως κοινωνία.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, στο ακροατήριο η επισήμανση του κ. Καλοτεράκη ότι: «η εξάρτηση είναι μια μορφή αυτοθεραπείας, κάποιος δηλαδή προσπαθεί να θεραπεύσει τα κενά και τον ψυχικό πόνο που έχουν προκαλέσει διάφορες καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορεί να τις διαχειριστεί, οπότε οι εξαρτήσεις είναι ένας τρόπος διαφυγής από μια σκληρή πραγματικότητα».

Κατά συνέπεια, ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας επιζητούν να νιώσουν καλά μέσω του αλκοόλ ή των ηρεμιστικών, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους διαφυγής από την ασφυκτική καθημερινότητα που τους περιβάλλει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου