ΤΟΠΙΚΑ

Οι «χρυσές» αμοιβές που πλήρωσαν για… συμβουλές εργατολόγου

οι-χρυσές-αμοιβές-που-πλήρωσαν-για-595414

Η υπόθεση Κατρούγκαλου και η προμήθεια 12% για κάθε επαναπρόσληψη απολυμένου από το Δημόσιο, που ήταν η αμοιβή του γνωστού εργατολόγου, υπουργού σήμερα της Κυβέρνησης Τσίπρα, επαναφέρει στη δημοσιότητα, τις «χρυσές αμοιβές» και άλλων γνωστών εργατολόγων της Αθήνας, που είχαν «απλώσει» τη δράση τους και στο Βόλο, «υπερασπιζόμενοι» διάφορους κλάδους συμβασιούχων, όπως οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι συμβασιούχοι των δημοτικών επιχειρήσεων.

Το γνωστό δικηγορικό γραφείο είχε αναλάβει τη νομική συνδρομή για τη διεκδίκηση του αιτήματος των καθαριστριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία για μονιμοποίηση με τη μετατροπή των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου, έναντι αμοιβής που θα ισοδυναμούσε με τις αποδοχές ενός μηνός μετά τη διευθέτηση του ζητήματος.

Στο μεσοδιάστημα όμως τα συναρμόδια υπουργεία μετέτρεψαν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, χωρίς να προχωρήσουν οι αγωγές. Όμως οι καθαρίστριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας, μαζί με το χαρτί της απόφασης μονιμοποίησής τους από το Υπουργείο Παιδείας, ελάμβαναν και αγωγές αρκετών χιλιάδων ευρώ, που διεκδικούσε, το δικηγορικό γραφείο, υπόθεση που είχε αναδείξει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ουσιαστικά το γραφείο του γνωστού δικηγόρου ήταν ένα από εκείνα που είχε ποντάρει ότι θα κάνει «χρυσές δουλειές», έχοντας αναλάβει τις συμβασιούχες καθαρίστριες την περίοδο 2005-2007, τότε που 100.000 και πλέον συμβασιούχοι τελικά μονιμοποιήθηκαν με το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Ξεκίνησε, ωστόσο, μία αντιδικία, κυριολεκτικά από το πουθενά. Ο εργατολόγος είχε συνολικά υποβάλει αγωγές εναντίον 44 καθαριστριών στη Μαγνησία, διεκδικώντας το ποσό των 1.500 ευρώ από την κάθε μία και από 80 συναδέλφους τους στη Λάρισα.

Για το θέμα της αντιδικίας των καθαριστριών του Βόλου με το δικηγορικό γραφείο, «Η Καθημερινή» φιλοξενεί σχετικό ρεπορτάζ με δηλώσεις της προέδρου του συλλόγου καθαριστριών Δέσποινας Κουρτέση, που εξιστορεί την υπόθεση τονίζοντας: «Μας είχε δέσει με ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαμε υπογράψει. Θέλαμε να γίνει η μονιμοποίησή μας με οποιονδήποτε τρόπο, που δεν είχαμε χρόνο να σκεφτούμε αυτήν την εξέλιξη. Με αυτά που περάσαμε, όμως ακούμε δικηγόρο και φεύγουμε μακριά».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγωγές είχαν προκαλέσει τη γενική κατακραυγή και την παρέμβαση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ που τον είχε καταγγείλει για τη στάση του. Υπήρξα εξάλλου σκληρή διαπραγμάτευση με την Επιτροπή Αγώνα των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Βόλου και άλλων πόλεων, προκειμένου να υποχρεωθεί το συγκεκριμένο μεγάλο δικηγορικό γραφείο να προβεί σε επανόρθωση. Αυτό δεν έγινε ωστόσο ποτέ, καθώς οι περισσότερες καθαρίστριες, κατέβαλαν τελικά έστω και σταδιακά τα ποσά που διεκδικούσε το γραφείο, καθώς είχαν υπογραφεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά.

Σημειώνεται ότι Σύλλογος Καθαριστριών στη Μαγνησία είχε πρωτοστατήσει στη δημοσιοποίηση του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς να έχει ο δικηγόρος ενεργό συμμετοχή στη μονιμοποίησή τους, που έγινε με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, διεκδικούσε οικονομικές απολαβές αρκετών χιλιάδων ευρώ για τη νομική στήριξή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου