ΤΟΠΙΚΑ

Mε το βλέμμα στραμμένο στην μαύρη εργασία και την ανεργία

mε-το-βλέμμα-στραμμένο-στην-μαύρη-εργασ-596334

Το πλαίσιο δράσης των συνδικάτων καθορίζουν εργαζόμενοι και ΕΚΒ

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η ανεργία και οι κανόνες υγιεινές και ασφάλειας στους χώρους εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της απολογιστικής συνέλευσης που πραγματοποιεί η ολομέλεια του ΕΚΒ την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.

Στην απολογιστική συνέλευση θα συμμετέχουν 80 και πλέον αντιπρόσωποι από διάφορα σωματεία του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΒ που εκτός από διοικητικό και οικονομικό απολογισμό θα κληθούν να αποφασίσουν και για το πλαίσιο δράσης των επόμενων μηνών.

Ο διοικητικός απολογισμός πρόσφατα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Στην απολογιστική συνέλευση της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, αναμένεται να αναφερθεί στο μεγάλο θέμα της ανεργίας όπου τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας ήταν οι γυναίκες και οι νέοι άνθρωποι στους οποίους το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο και φτάνει το 55% ενώ για την ανασφάλιστη εργασία αυτό που αναμένεται να τονιστεί με έμφαση είναι «ότι αρκετοί εργοδότες, καλυμμένοι πίσω από τις εργατοκτόνες, μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις και εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες βιοτικές ανάγκες των εργαζόμενων και των ανέργων, συνέχισαν αδίστακτα να αποκομίζουν κέρδη από τη μαύρη εργασία. Εξάλλου αναμένεται να υπογραμμιστεί ότι οι εργαζόμενοι και το Συνδικαλιστικό Κίνημα απορρίπτουν τη λογική της «θυσίας» των πολλών για να πλουτίσουν οι λίγοι και θεωρεί ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να είναι σε συστράτευση, για τη διεκδίκηση πολιτικών και μέτρων, που θα οδηγούν σε έξοδο από την κρίση με πραγματική ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη και ενισχυμένο Κράτος Πρόνοιας.

Η απολογιστική συνέλευση του ΕΚΒ επίσης θα ζητήσει να ενισχυθούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό αλλά και να επιδειχθεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή από τους εργαζόμενους σε ζητήματα αυτοπροστασίας στους χώρους δουλειάς με αφορμή και τα δύο τελευταία θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα σε ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία.

Στην ολομέλεια της διοίκησης τον απολογισμό ψήφισε και η ΔΚΑΕ ενώ ΔΑΣ- ΠΑΜΕ δίνοντας αρνητική ψήφο επέκρινε την πλειοψηφία του ΕΚΒ ότι έχει «υποστείλει τη σημαία των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου