ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιοι για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας τρεις Βολιώτες μαθητές

υποψήφιοι-για-την-ολυμπιάδα-αστρονομ-597915

Στην τελική φάση του διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής

Υποψηφιότητα συμμετοχής στην ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας θέτουν τρεις Βολιώτες μαθητές Λυκείου, οι οποίοι θα δώσουν το «παρών» στην τέταρτη και τελική αναμέτρηση του Πανελλήνιου μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Ο Αντώνης Νταϊλιάνης, μαθητής της Γ’ Λυκείου στο 8ο Λύκειο Βόλου και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Βόλου, Παρασκευή Κατσαβριά και Βασιλική Γερμάνη, επιστήθιες φίλες, είναι οι τρεις Βολιώτες, μεταξύ των 15 συνολικά διακριθέντων από όλη την Ελλάδα, που θα λάβουν μέρος στην τελική αναμέτρηση του διαγωνισμού, στις 4 και 5 Απριλίου. Και οι τρεις είναι άριστοι μαθητές, λάτρεις της επιστήμης της Αστρονομίας, των δραστηριοτήτων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου και δηλώνουν ικανοποιημένοι, για την έκβαση των προσπαθειών τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Αντώνης Νταϊλιάνης, έχει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του, σε πανελλήνιους διαγωνισμούς Φυσικής και πειραμάτων, διαθέτει μαύρη ζώνη στο καράτε και βαλκανικές διακρίσεις, ενώ παράλληλα είναι απόφοιτος της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αριστούχος μαθητής, δηλώνει «ικανοποιημένος διότι έφτασα μέχρι εδώ και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό μου στην τελική αναμέτρηση. Το αποτέλεσμα θα το κρίνουν άλλοι». Στόχος του είναι οι σπουδές είτε στο Πολυτεχνείο είτε στο πεδίο της Φυσικής, έχοντας ως εφόδιο το άριστα (20) που έχει στο ενεργητικό του. Είναι λάτρης της Αστρονομίας από μικρή ηλικία, ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «διάβαζα από μικρή ηλικία αστρονομικά βιβλία και όταν είδα το επίπεδο των μαθημάτων που πραγματοποιούνται από την Εταιρεία Αστρονομίας, αποφάσισα να συμμετέχω». Ο χαρισματικός Αντώνης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει δημόσια τους γονείς του Δημήτρη και Ελένη «για τη στήριξή τους όλα τα χρόνια και θα ήθελα να τους πω, τονίζει, ότι σημαίνουν τα πάντα για μένα».

Οι συμμαθήτριες και συνομήλικες Παρασκευή Κατσαβριά και Βασιλική Γερμάνη, μοιράζονται τα ίδια όνειρα, είναι αμφότερες αριστούχες μαθήτριες, με γενική βαθμολογία 19 9/10 και 19,5 αντίστοιχα, και λάτρεις της επιστήμης της Αστρονομίας.

Η Παρασκευή Κατσαβριά αναφέρει ότι ασχολείται αρκετά χρόνια με την Αστρονομία, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της, Νίκου Κατσαβριά, διευθυντή στο 1ο ΕΠΑΛ, ο οποίος έχει ανάλογα ενδιαφέροντα. «Στη συνέχεια η μεγάλη μου αδελφή με βοήθησε, μου έδειχνε τον ουρανό και από την Γ’ Γυμνασίου άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά, παρακολουθώντας μαθήματα στη χειμερινή σχολή αστρονομίας. Αρχισα να διαβάζω πιο εντατικά για το διαγωνισμό μαζί με τη Βάσια και μετά την περσινή μας συμμετοχή, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και φέτος» όπως αναφέρει η νεαρή αστρονόμος. Δηλώνει χαρούμενη για τη διάκριση που απέσπασε μαζί με τη φίλη της και τονίζει παράλληλα ότι «οι προσδοκίες μας εκπληρώθηκαν και με το παραπάνω». Η χαρισματική κόρη του Νίκου και της Μαρίας Κατσαβριά ακολουθεί θετική κατεύθυνση και προετοιμάζεται μεθοδικά για τον κύκλο των Πανεπιστημιακών Σπουδών.

Η Βασιλική Γερμάνη, η οποία βίωσε τη χαρά της γνωριμίας με τις εγκαταστάσεις του Cern, μαζί με την φίλη της Παρασκευή, είναι επίσης λάτρης της Αστρονομίας, κατ’ αντιστοιχία με τον πατέρα της, ο οποίος «συνεργάζεται με την εταιρεία αστρονομίας και κυρίως υποστηρίζει το site», όπως επισημαίνει η ίδια. Η νεαρή Βασιλική προσανατολίζεται είτε στο Φυσικό είτε στο Μαθηματικό πεδίο, με στόχο να ακολουθήσει στη συνέχεια καριέρα ως αστροφυσικός. Αναφερόμενη στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Αστρονομίας, η κόρη της Μαρίας Μίχα και του Παναγιώτη Γερμάνη, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι με λίγη καλή προσπάθεια υπάρχει πιθανότητα να αποσπάσουμε μεγαλύτερη διάκριση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου