ΤΟΠΙΚΑ

Συγκρουσιακό κλίμα στην αγορά για τη λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων

συγκρουσιακό-κλίμα-στην-αγορά-για-τη-λ-598460

Οι «Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση» ζητούν εφαρμογή της απόφασης της γενικής συνέλευσης -Απεργία προκήρυξαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα σε εμπορικά καταστήματα για τη λειτουργία ή όχι της εμπορικής αγοράς την Κυριακή των Βαΐων, στις 5 Απριλίου, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την ίδια μέρα ενάντια στην προγραμματιζόμενη λειτουργία των καταστημάτων.

Οι «Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση» καλούν το προεδρείο να σεβαστεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να παραμείνει κλειστή η εμπορική αγορά και να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της απόφασης και την υλοποίησή της.

Απαντούν με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση της κίνησης «Ενωτικό Εμπόριο» επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Τσέλιος, με την οποία γίνεται γνωστό ότι εφόσον ο Νόμος για την Κυριακάτικη εργασία παραμένει σε ισχύ, επιτρέπει σε όσους εμπόρους το επιθυμούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Οι «Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση» ζητούν εφαρμογή της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και καλούν το προεδρείο να σεβαστεί την απόφαση.

Ειδικά για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου, οι «Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση» θεωρούν ότι «θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΓΣ. Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών».

Στην ανακοίνωση σημειώνουν: «Στη Συνέλευση του ΕΣΒ, που ήταν η τρίτη στη σειρά και συνεπώς με βάση το καταστατικό θα έπαιρνε απόφαση σε κάθε περίπτωση, συζητήθηκε το θέμα του νόμου που έχει καταργήσει την Κυριακάτικη αργία και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στη συνέλευση με καθαρή πλειοψηφία αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Να αλλάξει ο νόμος που καταργεί την Κυριακάτικη αργία και να επανέλθει η Κυριακάτικη αργία. Η μόνη Κυριακή λειτουργίας της αγοράς είναι αυτή των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους βουλευτές του νομού μας και να τους κατατεθεί η θέση του ΕΣΒ για άμεση αλλαγή του νόμου που καταργεί την Κυριακάτικη αργία.

Ακόμα και χωρίς αλλαγή του νόμου για τις Κυριακές, την Κυριακή των Βαΐων η αγορά του Βόλου να παραμείνει κλειστή. Ούτως ή άλλως υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες μέρες της Μ. Εβδομάδας, με διευρυμένο εορταστικό ωράριο, για να κάνει το κοινό τις αγορές του.

Να βγει ανακοίνωση του ΕΣΒ, που να δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ αλλά και να μοιράζεται από τα μέλη του ΕΣΒ, που να έχει ως κεντρικό σύνθημα «Στηρίξτε και την περίοδο των εορτών τα τοπικά καταστήματα! Στηρίξτε την τοπική οικονομία, για να μείνουν τα χρήματα στον τόπο μας».

Να δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτάκι (με μηδενικό αν είναι δυνατόν κόστος) που να προταθεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδεται δωρεάν, που να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για την απόφαση του ΕΣΒ που αφορά την Κυριακή των Βαΐων. Ταυτόχρονα να καλεί το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει και στις Πασχαλινές εορτές τα τοπικά καταστήματα».

Απεργία

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), προκήρυξε απεργία ενάντια στη «συνέχιση της εφαρμογής του μνημονιακού – αντεργατικού νόμου (Ν.4177/2013) των Σαμαρά – Βενιζέλου -Χατζηδάκη, στην κατάργηση του οποίου φαίνεται ότι δεν προχωρά η Κυβέρνηση».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο Νόμος αυτός θεσμοθετήθηκε κατά παραγγελία των μεγαλοεργοδοτών και των πολυεθνικών, ενώ η εμπειρία και οι μελέτες από την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές απέδειξαν ότι αυτή αποτέλεσε καταστροφικό μέτρο για το Εμπόριο και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτό.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «όσο αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα είναι σε ισχύ, τόσο ο αγώνας μας θα δυναμώνει κάθε Κυριακή που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, μέχρι να τον καταργήσουμε εμείς στην πράξη!».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου