ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάζονται για πανελλαδικές κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι

ετοιμάζονται-για-πανελλαδικές-κινητ-598723

«Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο», διαμαρτύρονται

Ετοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις πανελλήνιας εμβέλειας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξουν τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε υπολειπόμενες πληρωμές, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) από τον Αλμυρό, Γιάννης Γκρίνιας «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Περιμένουμε εδώ και πολλούς μήνες την εξόφληση για πληρωμές της εξισωτικής ενίσχυσης (των ετών 2013 και 2014), του ποιοτικού παρακρατήματος (άρθρο 68), της ενιαίας ενίσχυσης και των βιολογικών, αλλά δεν βλέπουμε κάποιο προγραμματισμό από πλευράς της Κυβέρνησης, ώστε να μας δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε Γενική Συνέλευση της ΠΕΚ, στη Βέροια, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις εάν μέχρι τη νέα εβδομάδα δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πληρωμή των κτηνοτρόφων».

Αντιπροσωπεία της ΠΕΚ θα καταθέσει αίτημα για ραντεβού με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Επιτροπής για τα βοσκοτόπια, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σήμερα Παρασκευή, 27 Μαρτίου. Από την αποδοχή του ραντεβού από πλευράς του Υπουργού, θα καθοριστεί εάν οι κτηνοτρόφοι προχωρήσουν ή όχι σε κινητοποιήσεις.

Τέλος, η ΠΕΚ θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, αφού πρώτα επιλυθούν διάφορα καταστατικά θέματα που έχουν προκύψει και πραγματοποιηθεί Συνέλευση με τους Προέδρους των κατά τόπους Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

Αθρόες εξαγωγές αμνοεριφίων

Περί τις 5.000 αμνοερίφια εξάχθηκαν από την περιοχή της Θεσσαλίας προς Ιταλία και Ισπανία για το Πάσχα (φέτος οι Καθολικοί εορτάζουν μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Απριλίου), ενώ σε διάστημα τριών μηνών (από τα Χριστούγεννα μέχρι και σήμερα) έχουν γίνει συνολικά περί τις 35.000 εξαγωγές αμνοεριφίων. Σύμφωνα με τον κ. Γκρίνια, «οι τιμές που πήραμε από τις εξαγωγές αυτές, κυμάνθηκαν από 5,50 έως 5,80 ευρώ, αγγίζοντας το κόστος παραγωγής. Ευτυχώς που προέκυψε το ενδιαφέρον από τις χώρες αυτές, διότι σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση για εμάς θα ήταν πάρα πολύ άσχημη, από τη στιγμή που η εγχώρια κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου